Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ВЛАШАЦ 1

да се сваке године сеје нов усев мењајући место, а стари потпуно почупа преко лета или јесени.

Шишати треба ножем за време лета чешће, да се лист обнавља и бокори. Може да се размножава и поделом бокора, а добивен расад посади на стално место, на растојање од 10 сјм, струк од струка. Сваки расад образује нов бокор. — Успева одлично на ивицама леја. — Ко неће сваке године да сади Влашац, мора сваке 3—4 године да вади старе бокоре, раздели и поново сади.

ГРАШАК

Разит зануит |.

Племе: Махунарке (Герипипозае). — Постојбина: Кавказ и Персија. Једногодишња биљка. У Европу је пренешен иа Индије. — Привредна расподела: Варива. — Стабло: зељасто шупље, танко, пузаво. Лишће: перасто“ сложено, завршено осетљивим вршикама за хватање при пузању, а при дну са великим залисцима. — Из сваког зглоба на стаблу избија по један лист и увек на супротној страни. — Цвет лептираст, најчешће беле боје, појављује се у пазуху листа, по један усамљен, или у двоје, према сорти грашка. Плод: махуна месната, кад сазре пуца и избацује семенке, које су иначе у средини махуне утврђене у једном реду. На стаблу до земље има најпре јалових зглобова са листом, на којима нема цвета, па тек изнад њих налазе се они

са цветом. Свака сорта грашка има Грашак Крупац. Мали Провансалац. свој одређен број доњих јалових зглобова, а над њима исто тако одређен број цветао — и плодоносних, те се према

томе риспознају сорте. Семе: јо крупно, округло, огругласто са угибима, или пак смежурано, према сорти. Исто тако разне сорте имају и разнобојно зрно, бело, Зелено, мрко или сиво. — 1. л. мери 700—800 гр., у 10 грама иде 20 до 65 зрна; моћ клијања траје 3—4 године. Усев ниче за 6—10 дана према топлоти времена. Гаји се за потрошњу зеленог зрна („крунац“), или за брање младе зелене бораније („шећерац“), а има сорте, које се гаје ради добијања зрелог зрна, то је т.зв. „Грашак за зрело“. Једино разне сорте грашка „Крунца“ и „Шећерца“, гаје се у градини и убрајају у ред баштенских производа, а „Грашак за зрело“ гаји се на њиви, за то он спада у оквир ратарских усева. У овом делу говори се искључиво о градинарској производњи грашка. Поврће -

оз