Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

· ДИЊА 2%

Диње се могу брати када су потпуно зреле, не ваља раније, јер се омета стварање оног финог, карактеристичног укуса и мириса, а доцније опет прелазе и губе арому.

Зрела Диња узета у руке изгледа тешка, кришке су јој лепо обележене, има лепу боју и пријатан мирис. Мало је одмекнула близу дршке, где хоће и да испрска, а дршка је наклоњена и да се одвали од плода.

Један општи и сигуран знак зрелости диње не постоји, него морају се сви разни, узети укупно у обзир. Јер, на пр. при кишном времену, хоће дршка да се одвали и са недозреле диње, Исто тако: има случајева, када боја коре, чврстина и други знаци праве утисак зелене диње, међутим она је потпуно сазрела.

Има опет случајева, нарочито при топлом и сувом времену, да бостан покаже данас све знаке зрелости. Међутим, преко ноћ или идућих дана падне хладна киша, па ако онда поново испитамо: зрелост и расечемо који комад, уверићемо се, да се повратио у незрело стање. На ту околност треба нарочито обратити пажњу, па оставити плодове бостана на врежи да поново дозру.

Узабране диње треба држати 1—3 дана, према сорти, на хладном месту да престоје. Тада се у њима врши процес накнадног дозревања, за које време добијају веома фини мирис и укус. Када се пак диње шаљу у удаљене крајеве, онда се не морају задржавати код куће ради накнадног дозревања, то се постиже на путу.

Бостан се код нас много троши, за то се и гаји сваки пут на већем простору. Обично се код нас бостаном искоришћава „новина“ т. ј. земљиште, које дотле није обделавано, као на пр.: разорана ледина, детелиште, крчевина и др. на којима даје одличне резултате.

Диња не треба никада да се сеје у близини другог усева из племена „Бундеве“, као што су: краставци, тикве, бундеве и т.д., јер међусобним укрштавањем добија се лошији квалитет; тако се бар наводи са разних страна, али позитивно још није утврђено. У друштву лубенице међутим, може се сејати, јер те две биљке и ако сродне, насигурно не могу се укрштавати. Код нас се сеју већином на истом земљишту и диње и лубенице и то према диктату пијаце, 1/10 површине простора засејава се дињом, а 9/10 површине лубеницом.

ГТринос диње на 1 ха. или 2500 оџака, може бити од 8000“ до 12.000 комада.

Осим што се зреле диње уживају као и остало свеже воће,