Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

9() = ДИЊА

може се од њих још кувати и пекмез и пећи ракија. Ситне, незреле дињице мећу се у туршију исто као и зелени краставци.

Сорте: Домаћа Церовача, овална, избраздана на кришке, са зеленкастим пругама; жуте боје, покривена мрежом испрскане коре. Месо жуто, средње дебљине, брашњаво и слатко. Шупљина велика, семе крупно. Врло крупна споростасна сорта; достиже и по 15 кгр. тежине. — Сијамска Церовача, округласта, средње крупна, подељена на кришке, споља жута, изнутра црвенкаста, са доста дебелим месом, које је слатко и укусно. Раностасна сорта. Емералд, ситнија диња, округла; кора зелена, церова, кришкаста. Месо црвенкасто, дебело и слатко. Раностасна сорта. — Каваљонка, дугуљаста, крупна поснија церовача; кора дебела, жута, избраздана. Месо црвенкасто, дебело, сочно, слатко и мирисно; постоји иста сорта и са зеленим месом. Ананас, мала округла дињица, са кором церовом и подељеном на кришке. Месо црвено или зелено, сочно и јако мирисно. — Љерлинска Шеровача, овална, средње крупноће, са црвенкастим слатким месом. Кора церова без поделе на кришке. — Композиш, округла, средње крупноће; кора церова без кришке, месо зеленкасто бело, сочно, слатко и мирисно. — Гуркестанска округла, ситна округла диња; кора церова без поделе на кришке, месо зелено, водљикаво и ароматично. — Мускаш Американски, облика дугуљастог, средње крупноће; кора загасито зелена, церова, без кришке. Месо зелено, сочно,

слатко и мирисно. — /Тузавица, може да се гаји привезана уз притке. Плод ситан, дугуљаст, кора глатка са поделама на кришке, месо зелено, слатко и сочно. — Валерандова Мелескиња, дугу-

љаста крупна, кора зелена, глатка, са једва приметним уздужним пругама. Месо црвенкасто, дебело, чврсто, слатко и мирисно. Постојана диња. — Малшеска Зимњача, дугуљаста крупна, кора зеленкасто бела, глатка без кришке, месо зеленкасто. Позностасна сорта, остављена на хладном месту, може да се одржи до Божића. — Шпањолска Зимњача, дугуљаста, средње крупноће, кора мрке боје, мало наборана. Месо црвенкасто, слатко и мирисно. У остави може да се сачува до половине Јануара. — Љелгард Каншалућ, округласта, полукрупна диња, кора бледо зелена, прошарана загасито зеленим и подељена на кришке. Месо црвенкасто, дебело, слатко и ароматично ; брзостасна сорта. — Делиција, мало ситнија од Белгард Канталуп, иначе по облику слична. Врло слатка и ароматична диња. — Каншалуп Прескош, раностасна ситнија сорта, згодна за гајење испод стакла. — Гариска Каншалуп Прескога, крупна, пљосната, ребраста ; кора зеленкасто бела, пуна брадавица загаситије боје. Месо дебело, црвенкасто и ароматично. Раностасна сорта диње. — Ворјак Каншалуп, крупна, пљосната, са кором · сребрнастом, пуном дубоких бора и бразда; позна сорта.