Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ЗЕЉЕ ПИТОМО

39

реда 25 сјм, а струк од струка 15 сјм. У истој размери треба раз-

редити и изникле струкове усева, посејаног на стално место. За

време лета мора да се окопава и брани од корова, као и откида

благовремено свако цветоносно стабло, које би почело да расте. Добро је обнављати усев сваке четврте године.

ЗМИЈАН. ШПАНСКИ

Чсогзопега Мератса |.

Синоними: Јагур, Зечја соца, Црни корен, Млечни корен,

Руска шпаргла.

Племе: Главичасте биљке (Сотрознае). Постојбина: Шпанија. Вишегодишња биљка. Повртарство је гаји као једно — или вишегодишњу биљку. —

Корен прав, вретенаст, јако сочан, дебео по 1— ејм, према старости и култури, споља прн, отуд и назив „Црни корен“. — Лист: дугуљаст, избија одмах из корена, зелен, мармориран, са јасном бојом и бодљикав. – Стабло: разгранато, високо 60—80 сјм. Цвет: жут, скупљен у главичасту цваст. Семе: бело, издужено ; у ! грам иде по 90 зрна, а 1 л. мери 260 грама. Моћ клијања траје 2—4 године, а ниче за 8 дана.

Гаји се ради корена, који се ископава из земље и кува као поврће. Зиму може да издржи у земљи, за -то се вади само према потреби.

Шпански Змијак воли лаку, ровиту пескушу са доста хумуса, јер у тешкој земљи, хоће корен да се рачва, постаје дрвенаст и неукусан за јело. А у снажној и лакој земљи, која поред тога треба да је и дубоко преорана, или прекопана ашовом, корен се правилно развија, гоји се, споља постаје гладак, а изнутра

сочан и укусан за јело.

Шпански Змијак.

Непосредно ђубрење стајским гнојем не подноси. Сеје се од Марта до Маја месеца, или с јесени Септембра—Октобра, на редове од 25—80 сјм растојања, рачунајући 100 грама семена на ! ар. — Не треба покривати семе дебљим слојем земље од 2—38 сјм.