Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

КРАСТАВАЦ 65

плодовима, одличног укуса и са мало семена. — Полудугачки бели, јако родна сорта. — Руски мрежасши, овалне форме, кад узру наличе на мале дињиле. — Парска Змија, (Сисит5 Нехиози), 60танички спада у фамилију диње, иначе изгледа као врло дугачак краставац, потпуно налик на велику змију.

Ситни за туршију: /Лариски Корнишон, плод ситан, пун

бобица, зелен. — Танки француски, дупло дужи, танак, зелен, фини. — Бурбонски гроздасти, са сразмерно јако дугачким плодом, који је врло фин и укусан за јело. — Руски грогдасти, кратког,

овалног облика.

Сорте за под стакло: Сишни кишњасти, плод мали, овалан, споља гладак, јасно зелен. Врло рано стасава, за три месеца дана може потпуно да сазре. Врежа кратка 50—60 сј/м, нема потребе да се орезује. — Париски бели, дугачки, позније стасава, али су плодови врло лепи, бели, глатки и укусни за јело. — Жуши холандиски, плод дугачак, танак, гладак, најпре жућкасто зелен, а кад узре, пожути сасвим. — Лрескошово чудо, одлична сорта за гајење под стаклом. Царска Змија. Брзостасан, дугачак, са мало бобица, зелен, танак краставац. — Фурнијеов дугачки, плодови лепи зелени и врло укусни. — Енглески глашки, врло лепа дугачка сорта. Енглески дугачки са бобицама, сличан горњем, само мало дужи и гладак споља.

У Европи гаји се око 140 сорте краставаца, а и Америка има много својих сорти. — Ролишсонов Телеграф сличан горњем, једино што је мало дужи и гладак споља.

КРЕС-САЛАТА ПОЉСКА

Герфшт зануцт Г.

Синоними: Кардамон, Баштовански Кресон.

Племе: Крсташице (СтисНегае). — Постојбина: Персија. — Једногодишња биљка. — Лишће: избија из корена, ситно изрецкано у облику розете, из чије се средине издиже стабло, глатко и разгранато. — Цвет: бео, са 4 круницина листића. — Семе: ситно, дугуљасто, црвенкасто; у 1 грам иде 450 зрна, а 1 д. мери 730 грама; моћ клијања траје 5 година, а ниче,и за 24 сата.

Гаји се за брање љутог, ароматичног лишћа, које служи као зачина и којим се на пр. гарнира печење и салата.

Сеје се у свако доба године напоље, или зими у заклону под стаклом или у соби. Крес-Салата успева на сваком баштенском земљишту.

На великој летњој врућини тера брзо у семе, за то добро је да се у размацима од 14 дана обнавља усев и то бирајући хлад-

Поврће 6