Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

КРОМПИР 11

млада клица не одломи. Истом се приликом могу одабрати и оставити само јаче клице, а слабе уклонити.

На овај начин припремљен Кромпир за усев, даје, напредније биљке, које раније стасавају и више рађају.

За време оскудице и скупоће Кромпира за семе, може за сејање да се употребе и само окца са кртоле, пошто се свако засебно исече са нешто мало околног меса, у величини једнога динара. Сечену страну таквих комадића Кромпира, треба замочити у прашину гипса, па оставити на сунцу и ваздуху за 5—6 и више дана, да се добро осуше. Може се то учинити и израније, за читавих 1—2 месеца дана пре времена сејања, тада исечени комадићи са окцима може да се поређају на сув песак на топлом месту, где ће исклијати и развити се у младе биљчице са кореном и стаблом. Овако добивен млад расад Кромпира може да се посади напоље на стално место, чим време то дозволи.

Било да су извађена окца Кромпира претходно исклијала или не, у оба случаја морају се садити гушће него читави Кромпири, на пр. на 60 сјм. ред од реда, а 25 сјм. струк од струка, што чини по 6 биљке на 1м.[]. —

Окцима посејан Кромпир рађа мањи број, али даје крупније кртоле.

Најплоднија окца налазе се на врху кромпира.

Као потребна количина семена целих кромпира од 50 грама тежине, за 1 ар земљиште рачуна се око 15 кгр., а од оних од 80 грама просечне тежине, потребно је око 24 кгр.

(Сеје се под мотиком на оџаке, раздалеко на 60 сјм. један од другог, спуштајући само по 1! кромпир, кога треба покрити са 10 —15 сјм. дебелим слојем земље.

Пре сејања под мотиком треба избележити редове унакрст ручним или запрежним шпартачем тако, да се на свако место укрштавања закопа кромпир.

Може да се сеје и за плугом у свакој трећој бразди, спуштајући по један кромпир на 30—50 сјм. један од другог, тако ће се добити растојање редова од 70—80 сјм. У колико су редови више размакнути, у толико треба ближе да се саде кромпири у Реду.

Дубље сађен кромпир више рађа и боље је сачуван од хладног времена, али теже се вади.

Преко засејаног кромпиришта добро је растурити 300—8350 кгр. кречне прашине, па затрабуљати; особито благотворно утиче кречење на теже — компактније — земље, које од тога постају Растреситије и лакше за обраду. |