Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

КУКУРУЗ ШЕЋЕРАЦ 79

Време сејања почиње, чим престане опасност од позних мразева, то је крајем Априла и почетком Маја. После може по потреби да се обнавља сејање сваких 14 дана, све до свршетка Августа, па и почетка Септембра, када се још може са успехом да сеју једино најраније сорте.

Сеје се по 2—3 зрна под мотиком у оџаке, на 60 сјм растојања. Чим изникне, треба да се опраши, за тим кад израсте на 30—35 сјм загрне. То је минимум обраде, али, ако је могуће датиму коју копњу више, наградиће је повећаним приносом.

За време суше врло је корисно заливање Кукуруза шећерца, јер од тог биљка расте бујније, рађа Био а плод постаје сочнији и укуснији за јело.

Приликом загртања треба почупати, односно посећи заперке и у сваком оџаку оставити само по један најјачи струк, а остале уклонити.

За „зелен кукуруз“ беру се клипови, кад су зрна развијена и јако сочна, што се утврђује убадањем нокта. Бере се и износи на пијацу заједно са љуштиком којом је клип завијен.

Пошто се највише цени најраније произведен млад Кукуруз, то се може са успехом прибећи вештинама. Треба посејати Кукуруз у мале саксијице или преврнуто комађе ледине, првих дана месеца Марта, за тим неговати младе биљчице у затвореном простору, све до краја Априла или Маја, према топлоти времена, па онда посадити заједно са земљом ухваћеном око корена на стално место.

На тај начин добија се млад, зелен кукуруз за 15 дана раније него обичним сејањем семена напоље.

Сорте: Шестонедељни, врло раностасни са танким клипом и белим једрим зрном. — Јриумф, крупан клип, белог једрог зрна, стасава доцније. — Ранш Корејски, мали бео клип са широким једрим зрном, врло раностасан. — Евер грен, крупап клип са стакластим, смежураним жућкастим зрном. — ЉМексикански плави, врло сладак са смежураним плавим зрном, које у кувању побледи. Хиљаду за један, врло рани, са средње крупним клипом и белим

смежураним зрнима; рађа много. — Хокичар, са белим као пиринач шиљатим зрном, специјална сорта за кокање.