Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

78

КУКУРУЗ ШЕЋЕРАЦ

Теа та Г. Племе: Траве (Отапипаеј. — Постојбина: Америка. — Једногодишња виљка. — Стабло: зељасто, високо од 1—92 м. према сорти. — Лист: дугачак, линеаран без дршке. — Цвет: са раздвојеним споловима. На врху стабла налазе

се мушки цветови („перчин“), а са стране на плодовима женски цвет са

полним органима „свила“. — Плод дебео клас т. зв. „клип“ на коме се узлуж налази семе у редовима. — Се-

ме: чврсто, стакласто, смежурано или једро, највише српастог облика, а има и округластог и шиљатог. — 1 л. мери 640 грама, а у 100 грама иде око 450 зрна. Моћ клијања траје 3 године, а ниче за 6 дана. Гаји се за бербу незрелих, младих клипова, који се у том стању кувају или пеку за по— трошњу. Пре цветања беру се ситни зачетци клипова за оставу = у туршији или за кување „слатКукуруз Шећерац Трнумф. ког“ са шећером. Има сорте . које се троше само у зрелом стању; пошто се окруне, зрна се кокају на пламену и праве т. 38. „кокице.“

Кукуруз шећерац разликује се од ратарских сорти кукуруза у толико, што му је зрно у незрелом стању много слађе и сочније и много дуже времена остаје мекано („држи млеко“), осим тога и што раније стасава.

Има сорте, чије зрно кад узре, постаје смежурано, а док је незрело, лепо је обло и једро. То је због велике количине шећерног сока, који се сасуши при сазревању. Има опет сорте са облим зрелим зрном, чија је садржина више брашњава у незрелом стању. ;

Кукуруз је биљка топлијих крајева, за то је топлота главни услов његовог развитка и код нас. Према том Кукуруз у нашим крајевима успева само у топлом делу године, на топлом положају; висока, хладна, брдска места нису за Кукуруз. ;

Свако снажно, дубоко и добро урађено, а нарочито баштенско земљиште одговара потпуно производњи кукуруза шећерца.

Може да се сеје као самосталан усев, али често се гаји у комбинацији са другим, на пр. бостаном, краставцима, пасуљом, ит. Д.