Pozorište

обе 8 Ферду~

Овде ми ваља споменути и место позориш- | ног управитеља. По одлуци лањеке скупштине | ва то је место са годишњом платом од 1800 фор. расписан стечај. На тај стечај јавише се само | њих двојица. Пријављени стечници, истина, не имадоше сва прописана својства, али би одбор, и преко тога прешавши, приступио к избору, да новчано стање позоришне касе не пробуди сумње у њему. Кад се узму у рачун и други, особито путни трошкови, на то би се место морало потрошити око 3000 фор. на годину. Одбор не хтеде узети на се ту одговориост, да учини тај трошак, који премаша друштвен)/ новчану снагу, | те се постара, да то место по нижу цену попуни бар до прве главне т. ј. садашње скупштине, која и онако не би далеко. На ту сврху изабра се редитељ г. Дим. Ружић за привременог управитеља, коме се осим глумачке плате одреди месечни хонорар од 20 фор. а. вр. за управитељске и редитељске дужности; за манипулационе послове пак одреди му се месечно 40 фор., ако нађе засебног човека за то ван дружине, а 25 фор. ако га нађе у самој дружини. Премда овај посао би потежак за г. Дим. Ружића, који имаде вршити и своје глумачке дужности, али ваља овде признати, да га се он за љубав напретку позоришта радо примио и евојски га отправљао све до данас, наравно, по смислу одборске одлуке, само привремено. Овој славној скупштини је сада задатак, е да ли ће остати при лањској скупштинеској одлуци, или ће усвојити одборску одлуку и на даље, или у том обзиру другојачије што наредити. Начеоништво, не хотећи утицати на одлуку скупштинску, за сада, ће се уздржати од свога мњења.

Што се тиче привреде глумачкога особља, та је изнела између 17—18.000 фор. на годину, те је повориште са неким малим мањком подмирило издатке, а тим показало, да има у њему животне снаге, на коју се поворишно друштво може и и даље ослонити.

да мога начеоништва давала, је позоришна дружина своје позоришне представе у Земуну, Руми, Митровици, Сентомашу, Новом Саду, а сада у От. Бечеју, и свуда је добро примљена и прошла, без мањка. Владање глумачке дружине било је свуда примерно како у своме понашању, тако и у глумачкој вештини. А добар је изглед, да ће глумачко особље и по другим местима. добро

примљено бити, по што је одушевљење народно све једнако живо и није клонуло.

Управни одбор имао је од 1. јула до прекјуче 9 седница, економски одсек Т., а позоришни одсек 9.

да то време је високо министарство унутраШшњих послова неке приговоре учинило на рад последње скупштине, а то је: што по друштвеним правилима није држана скупштина о Духовима, што избор оба начеоника није правилно обављен, и што за држање годишње скупштине са предметима. саветовања није у напред јављено министарству. По што одбор одговори на те приговоре, и разјасни узроке неким неправилностима, министарство одустане од својих приговора, потврдивши избор оба начеоника и заказавши друштву, да се у напредак тачно држи правила, или ако се у чему не могбуду извршити, да иште приетојним путем њихову измену. Тога ће се друштво и држати, те је и ову скушитину пре истечаја. године дана наредило, владајући се тачно по својим правилима.

Управни одбор, извршујући скупштинеку одлуку од прошле год. бр. 18. Г. С. о скупљању нових чланова за умножење позоришног фонда, замолио је свога члана г. Корнела Јовановића, да, путујући својим послом као агенат Грешемског друштва, за осигурање, позове пријатеље и родољубе по српским местима, да се по смислу устава друштвеног уписују у чланове овога друштва, и да купи добровољне прилоге на фонд позоришни. Он је скупио 20 таквих чланова, у Земуну, али му ту одмах у зачетку ове родољубиве радње његове стаде на пут тамошња, власт, те у том послу није могао ништа даље радити.

Друштво је у течају ове године, осим обичних позоришних представа, приредило и неке представе за племените сврхе, То су: 1. суделовање глумачке дружине у добротворној представи, што ју је приредио овдашњи мађистрат у корист потопљених сегединских и потиских становника ; 2. ванредна представа 27. марта о. г. с говором, декламадијом и свирком у корист породице пок, песника Ђуре Јакшића. Чист приход од те представе заједно са добровољним прилозима изнео је 200 фор. 30 нов,; 3. заједничка, представа, са, мађарским и немачким дилетантима у славу сребрне свадбе њихових Величанства, краља и кра-