Pozorište

који су водили књиговође: најпре Јован Токалић а за тим Аркадије Марковић и благајник Данило Манојловић од 1. јуна 1897. до 81. маја 1898., — а тако исто. и рачун позоришне дружине од 17. јуна 1597. до 11. маја 1899., састављен по рачунима месних позоришних одбора од деловође Паје Степића и књиговође Аркадија Марковића — прегледали и нашли, да су у свему тачни и исправни, те

предлажу, да се поменутим рачунарима изда опросница за те рачуне. Узима се на знање и по предлогу рачун-

ских супер-ревизора издаје се опросница рачунарима: књиговођама Јовану 'Токалићу и Аркадију Марковићу и благајнику Данилу Манојловићу за рачун главне благајне од |. јуна 1897 до 31. маја 1598; а тако исто и рачунарима: деловођи Паји Степићу и књиговођи Аркадију Марковићу за рачун позоришне дружине од. 17. јуна 1897 до 11. маја 1998. За супер-ревизоре рачуна главне благајне позоришне од |. јуна 1898 до 31. маја 1599 и рачуна позоришне дружине од 12. маја 1898 до 13. маја 1899. бирају се чланови: Никола Петровић из Старе Пазове, Петар Дамјановић

"и Ђока Т. Мијатовић из Новога Сада, те се

исти умољавају,. да 0 прегледаним рачунима идућој скупштини извештај поднесу.

т. Подначеоник друштвени А. Хаџић, као привремени управитељ српског народног п0з0ришта, чита свој извештај о стању и радњи српске народне позоришне дружине.

(Тај извештај штампан је у +6. броју „Позоришта г. 18998.)

Извештај овај узима. се одобравајући на знање.

Пошто управни одбор у извештају свом под бр. 3/'. 6. ех 1898. тражи да екушитина донесе решење у погледу управитеља српске народне позоришне дружине, јер се др. Станоје Станојевић, који је изабран био за управитеља, није примио те дужности с тога, што је међу тим постављен за професора на српској гимназији у Цариграду, — то се за привременог управитеља бира почасни управитељ Димитрије Ружић, који је и до сада, од месеца јула 0. Г., Као заменик управитељев вршио управитељеке дужности.

На изјаву начеоника друштвеног, да га је опуномоћио Дим. Ружић, да изјави скупштини:

да он не рефлектује на плату управитељеку од 1500 фор., него жели, да остане при својој глумачкој плати од 960 фор., а за управитељске дужности да му се одреди награда за труд док се не нађе сталан управитељ, — решава, се, да се управитељу Димитрију Ружићу, уз глумачку му плату од 960 фор., одреди награда од годишњих 600 фор. а. вр. за вођење управе.

Дојакошњем привр. управитељу и подначеонику друштвеном А. Хаџићу, који се још на лањекој скупштини (под бр. 6./Г. 6. ех 1897) захвалио на управи, изриче се најтоплија захвалност и признање на вишегодишњем бесплатном вођењу управе све до половине месеца јула о. г. и на ревном заузимању око унапређења српског народног. позоришта.

8. Председник позива скупштину, да У емислу 5. 13. устава друштвеног приступи измени и допуни трећине чланова управнога одбора.

Као најстарији по избору имали би да иступе ови чланови управнога одбора, који су изабрани године 1895, и то:

У

А. Хаџић, подначеоник; Стеван В. Поповић у Будим-Пешти (заменик : др. Александар Кода); Светозар Савковић; и др. Стеван Малешевић у Сенти (заменик: др. Јован Велимировић); —

позоришном одсеку:

1. У економском одсеку:

Арса Пајевић, ока М. Поповић, Давид Ћурчић и благајник Данило Манојловић,

Сви ови чланови, заједно са односним заменицима, бирају се по ново на три године дана за чланове управнога одбора.

9. Управни одбор под бр. 170./У. О. ех 1898. подноси на одобрење два прорачуна за време од 1. јуна 1898. до |. јуна 1899, и то: један за централну управу „Друштва за срнеко народно позориште“ и један за српеку народну позоришну дружину.

По тим прорачунима износи:

А.) За централну управу „Друштва за српско народно позориште“ :

1. Приход:

1.) Камате од држ. папира на 4610 фор. .

5.) Камате од приват. обвезница на 22.250 фор...

192 ф. 58 н.

по аи