Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

240

сваки привредник. Ову воду од испирања не треба никако додавати стајском ђубрету на ђубришту. Величина, као и дубина, ове јаме управља се према броју грла,као и према томе колико се пута недељно чисте или испирају пролази у стајама. ;

Јаму за осоку најбоље је правити у средини подужне стране ђубришта,која је окренута сточним стајама. Величина ове јаме упрог„а. ве према броју стоке и узима се од комада крупне стоке највише 0,40—0,45 газ, или, ако се узме дубина јаме 1,6 т, онда површин= треба да је :/,, део од површине ђубришта. Ове су мересамоприближне а зависе још и од храњења, као и од саме врсте стоке, јер коњ даје дневно 9—12 Ко мокраће, а говече 7—9 kg.

Дно ове јаме треба да је најмање 1 та испод дна ђубришта и да је, као и околни зидови, апсолутно непробојно за течност. Јама се прави од јако печених опека у цементном малтеру или од бетона. Земља испод дна јаме мора се добро набити, а кад је ово немогуће, онда се прво наспе слој шљунка, или иловаче, па се добро набије. Тада се на дну ређају опеке у два слоја пљоштимице у цементном малтеру. Спојнице се оставе правне, па се доцније залију цементним малтером. Ово вреди и Ba зидове са стране. Земљу иза видова треба добро набити, но боље је ако се непосредно иза зидова набије иловача. Набијање треба вршити пошто се зид стврдне, но може се изнутра и подупрети. Кад је јама готова и сува, добро је да се премаже катраном или асфалтом.

Јама ва осоку покрива се поклопцем од талпи, који треба јаму што боље да затвара, како би осока што мање долазила у додир са вавдухом. Ово се постиже потпуно, кад се преко осоке поспе танак слој петролеума, који се обнавља с времена на време. -

Осока се из ових јама с времена на време вади и сипа преко ђубрета тако, да се свуда подједнако подели. Вађење бива подесним пумпама, а никад црпкама. Течност се одводи олуцима, који се метну на ногаре на местима где треба да се ђубре овлажи. Ово се најбрже врши центрифугалним пумпама, које покреће електрика. Јаму за осоку не треба никад толико испразнити, да се испумпа и сам слој петролеума, који осоку чува од ваздуха.

Код ђубришта треба да су смештени и нужници, бар они за послугу и раднике. Фекалије садрже у себи хранљивих материја, које не треба потцењивати, па ипак се на њих слаба пажња. обраћа, нарочито на селу. Ово бива нарочито стога, што одају јак смрад, кад се с њима не рукује добро. Стога ћемо овде описати како треба с фекалијама поступати, да би што мање изгубиле од употребљивих састојака, а да би се што више избегла рђава воња.

Нужник треба поставити тако, да све фекалије иду директно у ђубриште. За упијање течних материја употребљава се тресет у довољној количини, јер се њим спречава ширење смрада. Али овај се смрад неосећа, кад се нужници једанпут или два пута недељно девинфикују свежом галицом, која се истуца у прах.

Ове се мере не предузимају само да би се уклонио смрад, већ ово девинфиковање треба иввршити са обвиром на чистоту и здравље.