Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

56

Да не би жито ва време чувања изгубило од своје вредности и каквоће, треба подизати потребне зграде за ово. Оне морају бити потпуно суве, унутрашњост њихова не сме бити изложена влажним испарењима, а оне тако израђене да се могу проветравати. Даље, у амбару мора бити довољно светлости, како би се у њему могли вршити потребни радови, као и да су сигурни од лопова, пацова и мишева.

Већ та околност, што жито кад се оврше није увек толико суво да се може одмах носити у воденицу, већ се оставља на дуже време, било као семе за идућу годину, било као храна за стоку, — равлог је што су ове зграде потребне и на најмањим пољопривредним имањима.

Жито треба сипати на суву подлогу. Стога приземље не би требало употребити, само ако је то могуће. Ни постављање амбара изнад сточних стаја није добро због великог испарења, јер оно продире кроз таваницу. Изнад сточних стаја може се храна чувати само онда, кад је таваница сточних стаја потпуно непробојна ва испарења и кад степенице из дворишта директно воде на таван, односно |-ви спрат. Таван над становима може се употребити ва чување жита само онда, кад је таваница тако израђена да може да издржи велику тежину од сасутог семена. Због тога је најбоље ова одељења за чување хране поставити изнад наслона за кола, изнад оделења за прибор, алата, дрва и т. д. Али за велика пољопривредна имања, или кад се жито купује у већим количинама ради трговине, потребне су нарочите, самосталне зграде за чување хране. Према изради тих зграда, као и начину чувања хране, делимо их на амбаре м силосе.

1. Амбари.

да чување веће количине жита до скора су подизане зграде на више спратова, али у новије време, у многим случајевима, на место вишеспратних амбара, претпостављају се приземне зграде.

Пошто приземље није подесно за смештај жита у зрну, оно се употребљава за сточну храну, или као наслон за кола, саоне, ватрогасне шмркове, посуђе и прибор, као и за друге пољопривредне потребе.

Код ових амбара треба обратити пажњу на:

а) Полоокај.

Место на коме ће се зграда подићи треба да је суво, нешто узввишено и са слободним положајем. Ова вграда може бити у близини наслона за храну, па и уз ову подигнута. Подужна страна амбара, вбог бољег лроветравања, треба да је окренута правцу ветра који влада у тој околини. Да би проветравање било што боље, не треба правити већу ширину зграде од 14 т.

в) Потребан простор.

Сваком је пољопривреднику познато колики је средњи годишњи принос жита са имања. У амбару треба да има толико простора