Prosvetni glasnik

125

17

жност њихова Је да у години наЈмање једном препедају све шкоде у свом округу. Њих-илаћа држава. У години 1868 њихова награда бида је 4500 динара редовнеплате идодатка 1000 динара, за канцеларијске и путне трошкове. Инспектори основних школа имају 5500 динара плате и 500 динара додатка за канцеларијске и путне трошкове годишње. Инспекторке имају 2200 динара плате годишње. Општинске школске вадзорнице имају само дијуриу кад раде на школскоме послу. Поред свију ових надзорника још су надзиравали школе у Белгији и свештеници или изасланици разних релпгијских задруга; они су могли у свако доба да прегледају религијску наставу у свакој основној школи. Владике и конзисторије обавезне су биле да сваке године поднесу министру унутрашњих дела извештај о религпјској и моралној настави. Но црква је имала и своје нарочите окружне инспекторе, а свака дијецеза свог дијецезалног инспектора. Окружних школских надзорника од стране црквене било је 1868. год. 142 са платом од 3000 динара годишње, а дијецезални имају 3.300 динара плате годишње. Протестантске и јеврејске школе имају такође поред општинских и државних још и своје пнспекторе школске. И тако надзор школа у Белгији врше: 1. Општина непосредно; 2. Општина преко свог инспектора или инспекторке; 3. Окружни школски надзорник; 4. Провинцијски школски надзорник; 5. Министарство просвете и црквених послова. 1 ) А поред тога до скора су га вршили: 1. Окружни надзорник од стране цркве; и 2. Дијецезијски школски надзорник. Не мање но пет ступања надзора постоји у Белгији над свима школама које су за наставу и васпитавање. А колике материјалне жртве подноси Белгија за тај надзор ?

Општина, округ, провинцијски фонд и држава, сви ти дају позамашне суме на име школскога надзора 2 ).

У кантону Циришком (у Швајцарској) школски надзор јесте : 1. Непосредни надзор, који врши оиштински школски одбор. 3 ) Овај^одбор састављен је најмање из 4 члана које бира општина, из једног свештеника и учитеља, који имају само саветујући глас. Чланови општ. школског одбора врше четири године бесплатно сврју дужност. Задатак је његов: а) Да пази да ли се тачно врше школски закони, наредбе и одлуке највише школске власти; б) Да спрема све што је потребно за попуњење упражњених учитељских места; в) Да надзирава како деца иосећавају школу : г) Да решава о отцуштању деце из школе; д) Да пази да учитељ тачно врши своју дужност ; ђ) Да потпомаже учитеља у његовој дужности: е) Да води бригу о редовном исплаћивању учитељске награде месечно или тромесечно, како буде с општином погођено; ж) да присуствује испиту годишњем; и з) Да на крају школске године, по нредлогу учитеља, решава о прелазу ђака из основне школе у реалку или у накнадну школу (Ег§ап2ип§8вс1ш1е).4) Поред општинског школског одбора постоји срески школски одбор. Овде се не може, као у Белгији, рећи, да општински школски одбор стоји под управом среског одбора, али опет с друге стране опшгински школски одбор није сасвим независан Оба одбора стоје на једној висини и по праву п по надлежности. У кантону циришком према закону о школском надзору, не сме бити више од 60 среских школских одбора. Срески школски одбор састоји се из 7 до 11 чланова. Два члана бира окружни школски одбор, и он одређује колико још чланова треба да изберу општински школски одбори. Избори бивају увек тајним гласањем, и вреде за 4 године. У седнице среских школских одбора имају приступа и учитељи са саветујућим гласом.

Тек у почетку прошле године добила је Белгија засебно министарство просвете и црквених послова. 2 ) Све ове податке узео сам из књиге: А. Веег и Е. Носће^ег. 01е ЕоНбсћпМе с1ез 1Јп1:егг1сћ4;8^е8еп8 т с!еп• СиЦигбкаакеп Еигораз. — II Вапсћ 1. АћЂћеЦип^ - . У почетЕу прошле године изашао је нов закон о уређењу основних школа, по коме су свештеници и црква искључени из надзиравања школа. 3 ) Варош Цирих има ужи и шири општински школски одбор. Први се састоји из 15, а други из 30 чланова. Над обојима је школска оиштина. У Циришким варошким школама нема директора. Оно што на другим местима ради директор или управитељ, то врши тамо ужи општ. школски одбор у целини или преко ког свог члана. 4 ) У Кантону Циришком има свега 366 школских општина. Према овоме ако узмемо најмањн број члзнова, који мора бити у општ. школском одбору (6), находимо да се у кантону циришком непосредним надзором школским бави 2196 лица.