Prosvetni glasnik

326

ОСНОВНЕ ШЕОЛЕ У ЕНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ

никаквих, а и оне маде што их има заетареле су, те их треба новима заменити. Још ваља поменути лаповсву, Енићску домуспоточву и драчву школу, у Еојима има најпотребнијих средстава за наставу.Бар богате општине, као што су рачансЕа , сарановачка и др. са преко 400 глава пореских, треба да похитају, те да што пре својим школама набаве ако не више , а оно добре геогра®ске карте. 5. ЈПкОтЛске књижнице Ни са књигама нису шЕОле онако снабдевене, Еао гато би се могло очеЕивати од овог ОЕруга. Истина, иема ни једне школе без књижнице , али у неким школама има врло мало књига. Тако у новој забојничкој школи има само 1 књига , у лужничкој 7 , у м. крчмарској 8, у пајсијевићској 6. Највише књига има у школи домуспоточкој 103. Још су добро снабдевене књигама ШЕОле рачаиска 96, брзанска 82, бадњевачка 69 и т. д. По срезовима у књижницама основних школа има: У срезу гружанском 334 „ „ јасеничком 768 „ „ ЕрагујевачЕОм 255 „ „ лепеничком 650 „ Крагујевцу 91 Овега 2098 Ењига Већина Ењижница доста су лепо уређене , а особито се у лепом реду држи ЕрагујевачЕа Ењижница. Осим ових Ењижница учитељи из овога овруга служе се Ењигама јавне библиотеЕе у Крагујевцу 1 . Има мећу учитељима појединих, еоји се овом књижницом врло често служе, а све на корист својега самообразовања. Желети је само, да се сви остали угледају на ову неколицину, те да временом надокнаде оно што су у млађим годкнама издангубили. Крагујевачка јавна библиотека уређена је врло добро, а њен библиотекар даје радо књиге учитељима са села. Овакве згодне прилиЕе имају само учитељи овога ОЕруга, и било би грехота да мимо ње пролазе без Еористи.

6. ЈТре десет го^ина У почетку нашег ШЕОЛСЕОга развитЕа, ЕрагујевачЕи округ заузимао је прво место, што се школе тиче. Премештајем пресгонице и државне управе у Београд, осетила је школа овога округа, али при томе она се вазда одржавала на извесној висини. Пре десет година било је 35 мушких и 3 женске школе. Мушких школа било је:

У Крагујевцу 1 „ срезу гружанском 7 „ „ јасеничком 11 „ „ Ерагујевачком 4 „ „ лепеничком 12

Овега 35 швола Од ових школа данас не постоје: ШЕОла овсишка и брезовачЕа у ср. јасеничком и грнчаричка у ср. крагујевачком. Ако ово сгање упоредимо са стањем садањим, наћи ћемо да су нове школе отворене:

У срезу гружанском 3 „ „ јасеничком 1 „ „ крагујевачком 1 „ „ лененичком 3

Свега 8 швола Но аво узмемо у обзир, да су у течају 10 година 3,шЕоле затворене , онда ћемо видети да је 11 нових школа отворено у времену од 1870 до 1880 године. Учитеља било је 42. У Крагујевцу радило је 5, у Рачи 3 , а у Аранђеловцу 2 учитеља. У свима осталим птколама радио је по један учитељ. Ђака било је уписано 1646, а свршило разреде 1202. На једну школу долази 47 уписаних, а 34,3 свршивших ђака. Према ономе јасно је, да се за последњих 10 година број мушких швола умножио са 8 школа и 10 нових учитеља, а свега је 11 нових школа отворено. Број ђака порастао је са 710 уписаних, а 605 свршених. Број ђака множио се у исто тако доброј сразмери Еао и број шЕола и учитеља. Пре 10 година на једну школу долазило је, као гато смо видели, 47 уписаних ђака, а данас долази 54;

1 У јавној бвблиотеци у Крагујевцу, која постоји од 1866 године има 2767 дела у 4195 комада. У овој години набављено је нових књига 271 у 361 комаду. Ове се године много читало- За ову годину изузето је било на читање 846 књига , а прошле године било је узето оамо 466.