Prosvetni glasnik

340

ОСНОВПЕ ШТСОЛЕ У

КНЕЖеВИНИ СРБИЈИ

књига. Поједине школе одликују се множином књига, као н. пр. бањска са 142, кожетинска 112, трсгеничка 111, рибничка 110, велућска 108 књига. — Најлошије сгоји у овом погледу срез крушевачки. На једну школу тога среза долазе 33,5 књиге. — Најмање књига има у школама: мајдевској 13, сталаћкој 18, међуречкој и плешкој по 21. У другима ни у једној нема мање од 40 књигл. 6. Ј1ре десет година Стојећи на предстразки према Арнаутима, овај округ није могао онако да напредује, као што су могли окрузи далеко од границе или на другом ком месту. У години 1870 било је у њему свега 13 мушких и 2 женске школе. Мушких штсола било је :

У Крушевцу 1 „ ср. јошаничтсом 1 „ „ козничком 3 „ „ крушевачком 3 „ „ трстеничком 5

Свега 13 Срез јошанички био је у оно доба на.јсиромашнији школом. У целоме срезу била је једна једина школа и то у Бањи. 9 општина тога среза биле су без шгсоле. Најбоље је стајао ср. трстенички. Онјепре 10 година имао оволитсо школа колитсо и данас. У 13 мушких школа 1870 радило је 18 учитеља. У Ерушевцу било је о, у Трстенику 2, а у свима осталим школама по један учитељ. Ђака било је уиисаних 860, а разреде је свршило 784. Женских школа било је 2, и то: у Крушевцу и Трстенику. — У Крушевцу радиле су 2, а у Трстенику једна учитељка. Ученица било је уписаних 107, а разреде је свршило само 39. У времену од 1870 па до 1880 године отворено је у округу крушевачком 4 нове школе, и то :

У срезу јошаничком 2 „ „ козничком 1 „ „ крушевачком 1 Свега 4

Но у том добу, због рата, затворене су две школе у срезу крушевачком, и то у Великом П1иљеговцу и Ђунису Учитеља нових постављено је 6.

У Крушевцу 1 „ ср. јошаничком 2 „ „ козничком 2 „ „ крушевачком 1 Свега 6

Само у срезу трстеничком није се за последњпх 10 година , што се школе тиче , ништа изменило. Последице рата најбоље се онажају по похоћењу школа. Пре 10 година свршавало је кроз све разреде једно на друго 60 ђака, а ове године долази на једну школу 46 — 14 мање но пре 10 година. Узрок овоме лежи колико у ратним последицама, толико и у оскудној прошлој години и у редњама, које се беху улегле у скоро све школе овога здравог округа. Пошто је редња престала, а отворише се изгледи на добру годину , родитељи похиташе да своју децу у школу доведу. По извештајима , тсоји су до сад из овога краја сгигли, у свима школама јавио се већи број деце, но што беше ове године. Мале су измене извршене у женским школама за последњих 10 година. Ни једна нова школа није отворена. Постављена је у Крушевцу једна нова учитељка. Број деце у женским школама умножио се. Пре 10 година свршавало је разреде свега 39 девојчица , а ове године их је свршило 136. Ово је леп напредак. Ако стање округа крушевачког пре рата упоредимо са садањим стањем, наћи ћемо, да се школа од ратова прилично опоравила. Пре рата било је мушких школа : У Крушевцу 1 „ ср. јошаничком 3 „ „ козничком 4