Prosvetni glasnik

422

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У КНЕЖЕВИНИ СРВИЈИ

По положају у служби било је

клаеи

У 1\ 7 „ V „ в VII в ЈШ в » IX „ и X , Привремени

1 ] 3 2 4 7 2

Свега 20

Од овогодишњег г. изасланика оцењени еу

Одлично Врло добро Добро Слабо Рђаво Неоцењено

Свега 20 Одлично оцењени су само питомци учитељске школе и један богослов, а један шггомац учитељске школе није оцењен. Бележећи одличну оцену једном питомцу учитељске школе, који је радио у I разреду горњо-милановачке школе, г. изаслаљик вели : „У овој је школи изванредан уепех. Доиста овде не зна човек, да ли више да се диви разборитоети дечијој, или знању и лакости у одговорима. Чита се већ саевим лепо. Пигае тако, да ми се чини, да никад лепше не могу ни писати ; дужим писањем могу само брже писати, али лепше готово није могуће. Разликују не само именице, него сва имена. Рачунају са евим лако и брзо и потпуно разумевајући и са више од 2 десетице. Науку хришћанску и знају и разумеју. Сав успех достигнут без икаква умора за децу. — Оваки успех, у свему потпуно одличан, могао је постићи човек, којн је одлично спремљен и који прати развитак и напредак наставе и школе у свету". Ово ће бити довољно да се види каквих одличних радника има међу питомцима учитељске гаколе. Но у овом округу био је један рђав учитељ. Он је радио у Шутцима. 0 њему г. изасланик вели : „Ни у једној школи крагујевачког и рудничког округа нисам наишао на већу нерадњу и немарност.

Овде ни један ђак ништа не зна. Успех је рђав, ако се крајњем везнању може каква оцена дати". 1 У 18 мушких гакола било је 835 уписаних, а 690 свргаивгаих ђака. По срезовима било је :

уписано свршило

У Гор. Милановцу „ ср. качерском „ „ моравском „ „ црногорском

85 218 262 270

75 158 223 234

Свега 835

690

Најслабије биле су поеећаване гаколе среза качереког, а најбоље среза моравског. На једпу гаколу, У ередњу руку, долази : унисано свршило У ср. качерском 36, 6 26, 6 1,ака „ „ моравском 52,4 44, 8 „ „ „ црногорском 45 39 „ Од 100 унисаних ђака сврше разреде 82, 6 , а 17 ,4 остави гаколу у течају гаколске године. У III разреду свију сеоских гакола било је упиеано 98, а свргаило 78 ђака. По срезовима било је у III разреду : уписано свршило У ср. качерском 21 17 1,ака „ „ моравском 18 9 „ „ „ црногорском 59 52 „ Долази да је из једне сеоске гаколе изагало 4, 5 свргаених ђака. У IV разреду гор. милановачке гаколе било је унисано 11 ђака, а толико је и разред свршило. У целом округу долази на једну школу 4,9 свршена ђака. 2. ЈК енске шкскле Само у окружној вароши, Гор. Милановцу, било је женске школе. У њој је радила једна учитељка у ева четири разреда. Она је евршила Вишу женску школу, IX је класе, а оцењена је врло добро. У тој једној школи било је уписано 55, а разреде еу свршиле 47 ученица.

1 ) Уелед овога извештаја учитељ шут&чки отпуштен је из учитељства.