Prosvetni glasnik

ОСНОВНЕ ШВОЛЕ У К

НЕЖЕВИНИ СРБИЈИ

433

1. ЈА УШКЕ ШКОтЛЕ При свима невољама, које је јгдички округ имао да савлаћује, опет се он сећао и своје школе. Чим је мир закључен и један део босанских и херцеговачких бежанаца, вратио се натраг, те у неколико олакшао терет, што је на овом округу лежао, одмах су отворене све школе, које беше рат затворио, изузимајући оне, које је непријатељ е П алио. У овој години било је у њему 21 мушка школа :

У Ужнцама „ срезу ариљском „ „ златиборском „ „ моравичком „ „ пожешком „ „ рачанском „ „ црногорском

1 1 3 4 2 5 5

Свега 21 школа Од ових школа 3 су биле четириразнедне, а све остале триразредне. Но у овој години није било III разреда у 3 школе. Срез ариљски најгоре стоји што се школе тиче. У њему на 1984 главе пореске долази само једна школа. Пре рата било је у њему две школе: ариљска и белоречка, па је ога друга у рату изгорела. Најбоље стоји што се школе тиче срез рачапски. У њему долази једна школа на 567 глава пореотих. Истина и у њему има још 7 општина, које немају школе. — Срез црногорски долази на треће, а моравички на четврто место што се школе тиче. У црногорском срезу на 608, а у моравичком на 718 глава пореских долази једна школа. Срезови : златиборски и ножешки стоје још горе. У првоме долази једна школа на 1155, а у другоме на 1498 глава пореских. Само земљиште и састав општина у многоме сметају школскоме развитку. Моравички срез има само 13 општина са 2875 глава пореских, а те су општине састављене из 148 меета. У овом једном срезу има скоро три пут више места но у целом округу емедеревском. А кад су места тако разбацана, тако малена, као што су већином у округу ужичком, онда се није ни чудити, што се у њему тешко дижу школе. Еуд се може захте-

вати да подигне засебну школу општина радановач г :а, која се састоји из 21 места, а ни једно нема више од 34 главе пореске, напротив има их 13 са испод 20 глава пореских. У оваквим прилиликама не може се радити друкчије, но што раде срезови јошанички и кознички, у округу крушевачком. Овде се могу подизати срееке школе, о трошку ереза, али поједине општине немоћне су да подигну школе заеебне. Па и кад би биле кадре да подигну школу, опет се том једном школом неби могле да служе сва места једне општине. Неће бити свакада елучај да је школа много удаљена од по.јединих места, али често ће бити на краткоме путу таквих нрепрека, да родитељи неће смети евоју децу пуштати на те путове. У целоме округу има још 63 општине које немају школе своје, а тек на 849, 5 глава пореских долази једна школа. У 21 школи раде 30 учитеља. У мушким школама нема ни једне учитељке. У ужичкој школи радило је 7 учитеља : у IV и III разреду по један, у II раз. двојица, а у I раз. тројица. — У школи ивањичкој радила еу 3 учитеља, и то у III и IV раз. један и у оба друга разреда ио један. У пожешкој школи била са два учитеља: један у I, а други у II, III и IV разреду. У свима осталим школама радио је по један учитељ. По спреми било је: Из Учитељске школе 3 „ Богословије 13 „ II одељења Богословије 1 „ II раз. Учит. школе 1 „ Гимназије 11 „ Основне школе 1 Свега 30 утатеља Скоро половина учитеља нису свршили школе, које су прописане за учитеље. По положају у служби било је :

У

IV класи V VI VII VIII IX

1 3 1 4 5 6

57