Prosvetni glasnik

434

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У

к н ежебини србији

У X класи 9 При времен 1 Сввга 39 учитеља Од овогодигашег г. изасланика оцсњсни су: Одлично ] 1 Врло добро 8 Добро 8 Слабо 1 Неоцењено 2 Свега 30 учитеља Трећи део свију учитеља оцењен је одлично, а скоро две трећине добило је оцену бољу од добар. Сва три учитеља у срезу златиборском добили су оцену бољу од добар. Ме1;у одличним учитељима има неких, на које је г. изасланик особиту пажњу обратио. Тако говорећи о гаколи доброселичкој , каже о њеном учитељу: „Прелазећи преко пустог и голог Златибора, где за неколико сахати нигде живе душе но видех, и спугатајући се у клисуре доброселичке, мене је нека чудновата мисао обузимала , у овој дпрљини , пустоши, у овом забаченом крају, где нема готово никаква саобраћаја, мислио сам да ћу наићи па таку децу, која ће бити верна слика нрироде, која их окружује; али како сам се иреварио, кад обузет таким мислима ступих у гаколу у којој владаше нема тишина, — ни оног шапутања, комешања и ларме , која се обично по другим школама чује, — ни оне нечисгоће , која се обично код сеоске деце вића, — ни оних оборених ногледп , плаптљивог и дрхтавог понаптања, које је готоко својствено деци, гоја се васпитају у страху. Мирноћа, ред, тишина и чистоћа у школи, а деца сама чиета, умивена и очешљана, с веселим погледом , из ког се могло читати сама радост и задовољство." Говорећа о гаколи у Бијосци вели: „У овој сам гагсоли нашао таког наставиика, који се се с правом може назвати прави учитељ школујуће се младежи. Деца му беху тако чисто обучена и очешљана, учтива, мирна и пристојна, да би човек мпслио, да су све то ирави синови учитељеви. У школи и око ње да је милина иогледати." Г. изасланик јога хвали и друге одличне учитеље.

Онамо где је г. изаслаиик нашао прљавштину, ту је он потпуно осућује. Говорећи о таквој једној гаколи — миланџанској — вели: „ТСолико ме је год добреселичка гакола, својим нохвалним радом ниставника, уенехом деце и потпуним редом и чистоћом задовољила, толико ми је, на жалосг, резултат наставе ове гагголе врло непријатан утисак у дугаи учинио." Прљавгатина у овој гаколи била је необична. 0 њој вели: „Да јонт срећом школа није подигнута на онако чистом и здравом месту, окруженом са свију страна ливадом најмиришљавијег цвећа, не знам какав би ваздух деца увлачила у своја нежна плућа. — Почевши од нрага гаколског, па до поеледњег кута, све то бегае покривено јога зимугањим блатом, које стојагае тако пагомилано , а нарочито дуж целог ходника и по праговима, да сам се спотицао о безбројне кврге окамењеног блата." — Оволико биће довољно о вредноћи и нераду иојединих учитеља. У 21 гаколи било је уписано 1558, а разреде свргаило 1314 !ака.

уписано

свршило

У

Ужицама

384

329

V)

ср. ариљском

56

44

„ златиборском

150

124

»

„ моравичком

283

248

V

„ НОЖ01ПКОМ

190

165

V

„ рачанском

256

210

„ ЦрНОГОрСЕОМ

239

194

Ансолутно иајвигае 1ака било је у срезу моравичком. Но ако број 1,ака упоредимо с бројем школа, онда ћело видети. да су гаколе среза ножегаког биле најбол.е похођене. У онгате узевгаи на једну гаколу долазило је:

уипсано

свршило

У

ср.

ариљском

56

44

златиборском

50

41, 3

V

моравичком

77

62

V

ножегаком

80

55

V

рачанском

51 ,2

42

п

V

црногорзком

оо Г-

38 ,8

У

школама ложешким

униеало

се сразмерно

највише ђака, али иајвише је разреде свргаило у срезу моравичком. У онгате узевгаи у гаколама округа ужичког било је уписано довољно деце.