Prosvetni glasnik

42

Д Е С Е Т II И РАЗЛОМЦИ

331

Ученици су исиитивани редовно сваког часа и добијали су месечну главну оцену. У осталом овде је мали број ђака био иа су сваког другог часа говорили; — а више нута сви на једном часу буду нропитани. Иснитивање на исниту трајало је у среди.у руку 12—15 минута. Задоцњења од школе и цркве није ни било. Одлуком проФесорском није кажњен ни један ученик. Сва се казна састојала у томе, гато опај који није знао задатак, морао је да научи или на часу у школи од другова; или је остао носле школе са предивачем дотичног предмета. Такав ђак морао је да остане у школи са предавачем све донде, докле не научи оно, што ниЈе знао. Чим научи иде кући. Ако је један исти ђак више пута уваћен да не зна лекцију, онда је норед_. горње практике добијао нисмене и усмене задатке, норед редовних лекција у школи Озбиљних случајева непослушности није било. Кабинет и библиотека овог завода са свим су нови, као и сам завод што је. Библиотеке нема

Г скоро никакве, а у кабинету имамо оно, што нам је као ночетницима најнужније. Што год имамо од библиотеке и кабинета, то нам је све послало министарство просвете. За ову прву годину зграда је приватна својина и онгатина је плаћа. Прошле (сад) школске године добро нас је нослужила. У овој се вароши у ошнте са зградама намиче. Ако број ученика у новој школској години не порасте рапидно, онда ће се моћи да живи и у идућој години. Иначе треба ће већи локад. Намештај је у овој згради сиротињски, као што је и сама онштина. Добро би било, кад би се могла позиција „за огрев и канцеларијске трошкове" да повећа у новом буџету. Бр. 46 10 Јула 1880 г. Г. Милановац. Застуаник уиравника, Миленко Марковнћ СУПЛЕНАТ.

ДЕСЕТНИ РАЗЛОМЦИ Удегаено за нредавања у средњии жколама

(Наставак)

X Д е љ е њ е I Усмемо 1. Еолики је десети део од 40 ? (4). А од 8 ? (0 ,8). А од 48 ? (4 ,8). 2. Колики је десети део од 8 десетина ? (Десети део од 1 десетине износи 0,о1; а десети део од 8 десетина мора изнети 8 пута више, т. ј. 8 стотих делова = 0,о8). 3. Еолики је десети део од 4 ,8 ? (Десети део од 4 целине износи 4 десетине, а десети део од 8 десетина износи 8 стотих делова; нрема томе десети део од 4 ,8 = 0 ,48).

4. Еолики је десети део од 0 ,48 ? (Од 4 десетине десити је део 4 стога дела, а од 8 стотих десети је део 8 хиљад. делова; дакле, десети део ОД 0 ,48 ИЗНОСИ 0 ,048). 5. Шта се види из свега овог ? (Кад се цео број дели с 10, онда н. пр. место десетица дељеникових имамо у количникујединицо; месго јединица имамо десетине; а кад се десетни број дели с 10, онда место десетина имамо стоте, а место стотих делова имамо хиљадите делове. Исто тако имали бисмо место хиљадитих десетотиљадите делове и т. д.).

6. Колики јо стоти део од ? 800 (8). Од 80 ? (0,в). А од 8 ? (0,о8).