Prosvetni glasnik

320

3 А П И С II И К ГЛАВ

II О Г НРОСВЕТНОГ С А В Е Т А

бедегу „Л" (или „I"). У тој придици мећем кажипут десне руке на белегу „А" (пди ,1"). У исти пар 2., с левом руком подижем све оне нолутабаке> који су изнад опог па коме ми стоји кажипут десне руке. За тим с десном руком узмем акат (који наЈпре треба да је но уобичајеном начину презентован и нумерован) и утурим га између та два нолутабака. Иосле тога с левом руком на горе новучем ручицу „а", а с њом се диже и летва „б" те том ириликом гур нем акат до па сгражњи дувар пулта „в.в," па опда спустим летву која прикљешти сву хартнју, тако, да ни један листић не може да испадне, јер спиралп од месинга у ћошковима јако нритискују летву, дакле и крајеве од хартија које су псиод н>е. 3., Како су акта понајвише писана само на полутабаку, то у овај нулт могу да стану до 500 нумера. Дакле у канцеларији, где за годину дана не улази већи број аката и писама спољашњих, сва тако долазећа акта и писма могу за време целе годиие да се мећу у тај нулт. А кад се сврпш година, опда се на место зелепих иолукрутих полутабака мећу нолутабаци од беле хартије с пасловом ко нх је нослао. Н. пр. овако : Акта од г. министра просвете и црквених послова, 1881 год." и т. д. н т. д. 4., Кад је све тако свргиепо, опда се с танким шилом одоздо па више скроз прободу на четирп места све хартије на руиицама, „<)/)" с обе стране ручице на летви, па се кроз те рупице ировуче мека бакрена жица (дрот), које се крајеви заврте, на предњој страни сада већ као у књнгу новезаних хартија. 5.. Сад је то годишњи Фасцикал свију за то време дошавших аката и писама у виду новезане књиге без корица и може да се храни у архиви. Ако би нотребпо бнло, да се који год акат пз таког Фасцикла извади, онда се рдврати танка жнца (дрот), изнади дотични акат, а кроз остала акта опет се провуче та жица, па се опет заврти на крајевима. II Одлазећа акта и писма Све што имам званично да пишем или одговарам, ја то на нресу отискујем (коиирам) у онаку књигу за копирање нисама, каквом се свуда по свету служе трговци. Но у државном канцеларијском нослу то би могло да има и своје незгоде, н. нр. кад би требало са јужавати акта, јер онда бн се нека од ове врсте акта морала или иреписати или исећи из књиге. Да би се то избегло, част ми је нредложити један, по моме мишљењу, нрактичнији начин и то : да се од одлазећих аката сваки за се на обашка табаку, но но реченом пачину конира на тапку хартију (ОоШвсМа^еграрЈег, 8еЈс1епрар1ег или хартија за дигарете), а то би се лако могло удесити овако :

1., У плиткој тенећки, ириложеној иод.Ц- Формата канцеларијског полутабака има за тај носао нарочпто удешена 4 нарчета каучук платна, приложена под |||, која се обичном водом понрскају, да буду влажна. 11 ри унотреби извлачн се сувишна влага нз тих парчета платна упијајућом хартијом (8аи§рар1ег) прнложеном иод |1| |. За тим 2., На чисто написан акат или писмо метне се сув а танка хартија, а на ову опет једно нарче оног влаашог платна и све то 3., На нресу приложепом под х/ за диа до три минута изложи се притиску. Том се приликом па танку хартију прештампа оригиналан акат или писмо. Наравно то је онда наоначке, но како је тапка хартија прозрачна, то се с нротивш стране чита, штоје на њу прештамиано, као да је оригииал.

Пулт за долазеКа акта начињен је од дрвета, теасак је 1 килограм, заузима мали нростор, а ирактичнији је него лн раФови и т. д. — Добре странс тог иулта јесу још п ове : 1., Брзо склањање аката, писама, рачуна, квита и. т. д. 2., Све те хартије пе треба да се нресавијају. 3., Сва акта или писма од пстог лица нли иадлежателства у једној су гомили ; 4., Садржина аката или нисама одма мозке да се вндн тако, да пе би потребно било водити чак нп деловодни протокол, но само један прост регистар. 5., Уштеда времена и нростора и могу се све хартије што су у том нулту, лако п без лепка свезатп. 6., Тај нулт може да служн многе године. Коаирпње одлазсЛих аката н нисама има ове добре стране што : 1., Остаје у архиви коннја, која је у свакој цртици истоветна с оригиналом, дакле у случају ФалзиФикације може да служи за одбрану. 2., Уп1теђује се у концепт хартији, која је скупља од танке хартије за коиирање. 3., Уштеђује двогуби рад око концептирања и преппсивања, јер лакше и редовне ствари моћн ће свак одма чисто да наиише. 4., Захтева много мање иростора, пего подебела концепт хартија, која за неколико годпна и у омањем надлежателству може да напунп ормапе, који захтевају иовелику собу.

Из до сад паведеног мислим, да се мозке судити, како би овај нов начин званичног Јмресноиденовања мпого згоднији био, пего досадашњи, п да би га ваљало завести бар у канцеларије свију нижих средњих школа, где директор, дакле један човек, отправља и дужности проФесора и аДминпстрацнју, на но-