Prosvetni glasnik

РАС1ШСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА.

без огрева, а како се овом дужношћу не би у невреме штетили ни приватни послови. Дрва имају се од сад учитељима нредавати пред школским стараоцима и једним одборником или општинским економом , и то на реверс који ће учитељи потписати, а присутни оверити. Тако ће се у напредак набављати дрва за огрев школа, докле се та ствар повим законом о уређењу основних школа друкчије непрошпне. ГШр. 3062. 18 маја 1881 год., у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, рт. ^ОВАКОВИЋ.

УПРАВИТЕЉУ УЧИТЕЉСКЕ ШК0Л.Е У прилогу •/. шаљем вам измене и допуне закона о уређењу учитељске школе од 31 марта 1881. Па основу чл. 2 тих измена, који се односи на наставну грађу учитељске школе, преиоручујем вам да позовете савет проФесорски да изради наставни план, који се има саображавати наставним предметима изложеним у чл. 2 измена од 31 марта 1881. Тај посао послаћете овамо па одобрење до 15 маја ове године. С њим заједно предложићете ми и потребне прелазне мере из садашњега у ново стање. Обратићете пажњу савета на чл, 7 измена , па ћете према тој измени законској, учинити што треба за полагање учитељског испита. Пошто се приближује време када се ти испити полажу, то ћете ми у што краћем року послати одлуку савета о томе: Када мисли да би требало држати учитељске испите, пошто ученици најстаријег разреда, који полажу тај испит, неће полагати обични годишњи испит. II № 1638. 18 априла 1881. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова, јЗт. Ј^оваковит с . р.

ДИРЕКТОРИМА ГИМНАЗИЈА Београдске, Крагујевачке и Нпшке, — и иижим пшназијама (свима које су погпуне, осиш Ужичке). Законом од 19 марта ове год. објављеним у бр. 68 службених »Српских Новина« замењен је I 5 закона о гимназијама од 1863 год. и новим законским прописом научне грађе која се учи у гимназији створена могућпост, да се за наше гимназије изради и на

законском темељу утврди наставни план онако како то напредак науке, једрина и родност наставе и наша културна потреба захтева. Пре него што бих у споразумљењу са главним просветним саветом прописао нови наставни план за гимназију, на основу кога ће се после наставни програми израђивати, позивам' вас, да са наставничким саветом вашој управи поверене школе израдите предлог паставног плана за целу гимназију, у коме би се излагало: а. У ком ће разреду ночети и у ком ће се свршавати која наука \ 5 прописана; б. С колико ће се часова преко недеље и у ком разреду која наука предавата; в. Који ће се делови науке или који огранци у који разред узети од оних наука које су гералним именом у закону прописане ? Предлог треба да је израђен у Форми табеле која се може видети у »Школском Зборнику«, а у спроводиом писму ваља да буду у кратко изложена објашњења и мотиви, из којих је што предложено. У израђивању 7 предлога имаћете на уму да је тачком в. 1 5 горе поменутог закона прописано да наставни план ниже гимназије буде што више једнак са наставнпм планом ниже Реалке. Предлог по овим прописима израђен ваља да пошљете овамо до 10 маја ове године. ПЛ» 1803. 8 априла 1881 год. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова, рт. Ј ^ОВАКОВИЋ С. р.

ДИРЕКТОРУ РЕА1КЕ Чланом 5. законских измена и допуна. о гимназијама од 19 марта ове год. наређено је, да нрописи чланова 2, 3 и 4 имају вредности и за друге школе у колико се на њих могу применити. Из члана 2. истих законских измена на Реалку се може применити тач. б., по којој се за сваки предмет и разред имају издати потребни наставни програми, по томе чл. 3., који прописује : да сваки наставник сврши на време предмет који предаје, држећи се у свему наставног плана и наставних програма које је министар просвете и црквен. послова наоснову закона прописао. Осим тога тач. в. чл. 2. наређено је и да наставни план за ниже разреде гимнизије буде што више једнак с наставним планом за ниже разреде реалке. IIре ного што би се, дакле, по овим законским наређењима ушло у израђивање и прописивање на-