Prosvetni glasnik

366

расписи МИНИСТРа просвете и цркв. пословА.

ставиих ирограма, и нре иего што би се приступило подешавању гимназијског наставног илана са наставним планом Реалке по наређењу законском — потребно је данашњи на< тавни план Реалке подврћи претресу и исправити га у чему је потребно. С тога вас позиввм, да у договору са наставиичким саветом Реалке : а. Претресете I 5 садашњега закона о Реалци и да ми дате мшнљење : да ли он као законска основа не чини какве озбиљне сметње нреуређењу наставног плана, и ако их чини, какве су и које, и како би се могле исправити; б. У случају, да садашњи закон не чини никаве знатне сметње, да ми поднесете предлог о наставном плану Реалке, на основу којега би се насгавни програми и школска литература израђивати могли. ГТослови ови треба да се израде и министарству пошљу до 10 маја ове године. 11 априла 1881 год., У Београду. Министар иросввте и црмвених аослова, рт. Ј ^оваковит с . р.

СВИМА ОКРУЖНИМ НАЧЕ1СТВИМА. Обичај је да приликом испита у основним школама многи пријатељи школске омладине и њенога напрегка купују разне књиге, те их дају учитељима да сеод њихове стране као поклон раздају добрим ученицима. По захтевима науке о васпитању, велика се пажња обраћа на опо што ће се децн дати у руке, нарочито у такој свечаној прилици, као што је одликовање на испиту или другом приликом, као награда за труд и успех. Тога ради учитељи ће примати књиге, које им се у овој намери предају, али ће одмах извештавати министарство просвете о ономе што су добили и моћи ће те књиге раздати истом пошто им од министарства дође одобрење, да се она књига може деци као поклон раздавати. Приликом овом учмтељи ће јављати и колико је комада од које књиге за добре ученике предато како би се имена даровалаца могла у «Просветном Гласникув у ред просветних добротвора уврстити. ПВр. 2938 12 маја 1881 године, Министар иросвете и црквених иослова, ј^т. ^оваковић.

II Р 0 Г Р А Ж И НАСТАВНИХ ПРЕДМЕТА ЗА практичка предавања учитељска

I П Р О Г Р А М За српски језик (с квижевнош1.у). I ПРЕДАВАЊЕ Неколико о језику у опште. Говор и писање. Реченица. Речи. Облици. Гласови. Граматика и њени делови. II ПРЕДАВАЊЕ Подмет и прирок. Реченице без иодмета. Елиптичне реченице. Почивка. Пети падеж. Запета. Додаци подмету и нрироку. Знаци.,? и ! III ПРЕДАВАЊЕ Речи 1) по саставу (слогови), 2) по постању (корените, изведене и сложене), 3) по значењу (врсте,

говора) и 41 по облику (променљиве и непроменљиве). 0 усклицима. IV ПРЕДАВАЊЕ Гласови. Гласници и сугласници. Акценат. Гласници е, и, а, о, у. Старо 4 и наречја. V ПРЕДАВАЊЕ Промене гласника снажењем и продужењем. Укидање зева и изузеци од тога. Сажимање и изједначавање гласника. Утицај ј и непчаних сугласника на о и старо 4. Нестајање гласника. VI ПРЕДАВаЊЕ Једначење сугласника по звучности (с изузецима) и органима. Испадање и додавање сугласника. Јотација. Премештање сугласника.