Prosvetni glasnik

555

VI Св. Милосављевић и арх. Дучић, реферишу о раду нарочитог одбора који је распразљао питање о издавању сведоџаба ученицима VII разреда гимназије. Одбор се сагласио у овоме: 1. Они ученици VII разреда који изјаве да неће да полажу испит зрелости, морају полагати годишњи испит. 2. Они ученици који изјаве да хоће да полажу испит зрелости и почну испит да полажу па или падну иа испиту или одустану од испита, немају право на полагање годишњега испита, но им се издаје сведоцба VII разреда, у којој ће се поменути да је ученик почео да полаже испит зрелости, па је на испиту пао или одустао. Савет је потпуно усвојио ово мишљење нарочитог одбора. VII Г. Ст. Марковић ректор вел. школе износи свој предлог да се хонорирају реФеренти који прегледају књиге и рукописе које шаље савету министарство просвете, пошто је то тако уређено и законом о уређену Главног просветног савета, а за овај мах предлаже да се одреди награда реФерентима дела »Примери за латинске облике од проФ. Стевана Лекића« Савет је сиогледом натач. 3 чл. закона о уређењу Главног просветног савета одлучио да се награђују о^ сада реФеренти, а за овај случај да награду за реФеренте књиге »Примери за латинске облике« одреди наставни одбор. За тим је председник закључио састанак.

САСТАМА1С 1ЛХ .1 Јула 1881. год. у Београду Билн су ; председник г. др. Ј. Панчић; потпредседник Ј. Педић. Редовни чланови : Ст. Марковић, арх. Дучић, арх. Нестор, др. Валента, др. Докић , Миловук, Св. Милос1вл>евић. Ванредни чланови : Свет. Николајевић, Св. Вуловић. Записник води Свет. Николајевић. На дневном реду било је : I Читан је записпик од прошлог састанка и одобрен је. II Министарство просвете и црквених дела, актом својим од 27 Јуна т. г. Вр. 30 'Ј, шаље Просветном Савету акта о кривицама Ђорђа Грбића , учитеља школе липолишке, и пита савет да ли се тај учитељ може оставити на својој дужности. Решено: да та акта прегледа дисциплински одбор, и савету иоднесе своје мишљење.

III Министарство просвете и црквених посл ва акчом од 27. Јуна т. г. Вр. о69У. шаље савету проеветном књигу »Мамајево разбојиште« да је прегледа, и изјави мишљење да ли да се та књига купи од преводиоца за поклањање одличним ученицима. Савет је решио : Да се књига преда на реФерисање члану Свет. Вуловићу. IV Па предлог неколицине чланова савета просвегног решено је већином гласова да се награде ови реФерати који су на предходним састанцима саветским читани : а) Туроманов иЂајин о делу »Примери латинског језика« са 36 (тридесет и шест) динара, б) Борисава Тодоровића и Плајела о делу »Физика за средње школе« од А. Матића, са 36 (тридесет и шест) динара, и в) реФерат Борисааа Тодоровића и Плајела о »Гановој физици за средње школе« коју је нудио Јосип Видаковић са 36 (тридесет и шест) динара.

САСТАМАК БХ 29. Јулп 1881. године у Београду Би.ш су: подпредсодник : ј . Поцић; родовни чла нови: Ст. Марковић, роктор вел. школо, Арх. Н. Дучић, др. Л. докић. Св. МилоЈављевић М. Миловук ; ванродни чланови: Св. Николајевић, С Вуловић, др. Л. К.Лазаревић и Ђ. Тошнћ. Привремони деловођа др. Ник. Ј. Петровић. I Читају се записници 1ЛХ и ВХ састангса и савет оба записника прима. II Потпредседник саопштава савету писма г. министра просвете и цркв. послова под П Л» 3741, 3805, 4129, 4195, 4338, 4497 и 4599, с којима шаље Савету на оцену сведоџбе ових кандидата за наставнччка места у средњим школама: Стевана Ђорђевића, приправника вел. школе, Фрање Вавричека апотекара зајечарског, Јована Николића магистра богословије, Максима Маукса учитеља цртања алексиначке ниже гимназије, Светислава Обрадовића кандидата проФеоорског, Ђорђа Пичића и Тимотија Бугарског за учитеља цртања. Пошто је савет свестрано разгледао сведоџбе иријављених кандидата мишљена је да г. Стеван Ђорђевић има одличну квалиФикацију за наставника средњих школа; да обичне квалификације имају : Јован Пиколић за богословске предмете, Максим Маукс завдне предмете које сада предаје, Свегислтв Обрадовић за ма71 '