Prosvetni glasnik

НАСТЛВНИ ПРОГРАМИ ЗА ГИМНАЗИЈЕ

*Ј4Г.

6). Израчуна,вање иовршине код тела : за иризму и облицу, иирамиду и купу (целу и зарубљену), лопту. Површииа еверног троугла. Сверни „ехсез." 7). Израчунавање заиремине : код нризме и облице, нирамиде и куие. Ваиремина лопте. VI ДЕО Основи аналитнчне геометрнје у равнини 1). Појам координатне методе Позитивне и негативне вредновти. Еоординатне једначане. Правоугле, косоугле и поларне координате. 2). Иоложај тачке. Претвараљо (транеФормација) наралелних координата (у кратко). 3). Права линија. Једиачина ираве. Права с правом. Две праве. 4). Нруг. Једначипа круга у ираиоуглим координатама. Еруг и тачка. Еруг и права. Два круга.

XX ПРОГРАМ п.{ ЦРТАЊА СЛОНОДИОМ РУКОМ Општи значај цртања признат је у потпуном обиму своме, тек пошто се на светским изложбама увидело и постало јасно, да Форма много чини у занатском и индустријском раду, и да је васнитање или изучавање Форма по законима естетике нрви услов како за остварење индуетрије и заната тако и за ширење укуса уопште. Да се Форме уметничком наетавом у цргању најудесније могу схватити и научити, признаје данас сав образовапи свет; на за то се у Немачкој, Енглеској, Аустрији и оеталим земљама и труде да се номоћу уметничке наетаве у цртању приближе лепоти и укусу облика Француских, који до данас осгаше победиоци у том правцу; а да је то веома важна чинилица показује благостање Француске, које се не може порећи. Приступ Пре но гато се приступи раду, ваља деци објаснити важност цртања по развитак рада и укуса. За тим да им се каже: који је материјал

најбољи за цртање и каквим се у опгате материјалом може сЛужити при цртању; које су најбоље писаљке (оловке), а поред тога казати им, да ее осим писаљке може радиги кредом црном, белом и црвеном („ретлом"), тушем, бојама и т. д. ; која је гума најбоља при цртању слободном руком; каква треба да је хартија, и да иста може бити разно обојена; код хартије ее пази, да се свакад црта на лицу њеном, јер је та страна хартије боље туткалисана и неће да се љугати при бриеању ; како се хартија лепи на даску (или лажни оквир), како ее о^овка заоштрава и најпосле како треба седети и како писаљку држати. I РАЗГЕД Основно цртање За основно цртање слободном руком најбоље је служити се геометријским сликама опако исто, као што се у линиарноме ради, само без оруђа. Мерење хартијом, писаљком или ма каквим другим средетвом промагаа намеру. За то Је наставнику први задатак, да ученик слободним оком распознаје правилност положаја, размак, размеру и т. д. Пре геометријских слика ваља најпре барем два месеца вежбати ученика у цртању правих, косих, хоризонталних и кривих линија; и то у што већем размеру. Данас се у опште овај оеновни рад врши угљеном или кредом на воштаном платну, разапетом на лажном оквиру или на табли; али како је у нашим средњим школама ретко где удесно меето за цртање, и простор скучен, а рад опет угљеном лабави строгоет и иеправност опцрте („контуре"), то би према приликама нашим најбоље било за почетак употребити обичну писаћу хартију и то на по табака. Простор ове хартије ваља утврдити на четири угла клинчићима за таблу тако, да дужа ивица буде попреко а краћа уздуж; по среди треба преполовити попреком линијом, па почети од горње половине цртати праве све дотле, док се оба проетора не испуне. Најнре треба да се обележи размак па према заданом размаку ваља цртати све линије упоредо еа уздужном ивицом, Црте треба извеети танко и чисто. Истим начином постуииће се са косим линијама, само ће се упоредо изводити према нрвој заданој. По гато ученици покажу довољно успеха у томе, ваља обрнути хартију од по табака тако, да досадашња уздужна линија постане попрека; ове линије цртаће ученици ночевгаи озго попреко с десна на лево преко целе ширине, иетим начином као и уздужне.