Prosvetni glasnik

74*

ЗАГШСНИК ГЛАВНОГ

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

дело Бранка Константиновића под насловом »Мајско цвеће«. Савет одлучује да то дело прегледају Св. Вуловић и др. В. Бакић. XI. Председник саопштава Савету писмо г. министра просвете и цркв. послова од 21 јула ПБр. ј 230 којим позива-Савет да изради програм, по ком би се имао написати катихизис за основне школе, пошто је оадашњи од стране просветног Савета као неудесан искључен из списка школских књига. Савет је одлучио да тај програм саставе арх. Н. Дучић, арх. Нестор и Петар Никетић. XII Министар просвете и цркв. послова писмом својим од 19 Јула ПБр. 4526 шаље Савету измене у прави лима испита зрелости у гкмназији и реалцн, које му је предложио заступник директора београдске гимназије. Савет је овај предмет упутио наставном одбору. XXII. Министар просвете и цркв. послова писмом од 21 јула ПБр. 4425 позива Оавет да изради програм за писање пове кп.иге под насловом »црквена историја« за потребу средњих школа, пошто је садашња црквена историја од стране просветног Савета одбачена. Одлучено је : да тај програм саставе арх. Нестор и синђел Фирмилијан. XXIV. Министар просвете и цркв. послова писмом својим од 23. Јуна ПБр. 4780 позива Савет да изради програм за нов буквар за основпе школе, јер је просветни Савет раније решио, да садашњи буквар треба заменпти новим удешеним по педагошким начелима. У след тога Просветни је Савет одлучио да програм за нов буквар израде др В. Бакић и Димитрије Јосић, проФесори учитељске школе Пошто је било већ доцне, председник је закључио састанак.

САСТАНАК СХХН 11. Августа. 1882. у Београду. Били су: председник Д. Нешић; потпредседник, Ј. Пецић; редовни чланови: Љ. Кдерић, др. В. Бакић, Арх. .Н. Дучић, М. Зечевић, М. Миловук Драг. Јовановић, др. Даза СтеФановић'; ванредни чланови: Јован "Борђевић и П. Никетић. Привремени пословођа, др. Ник. Ј. Пегровић. I Потпредседник саоиштава Савету, да је г. председник слаб с тога ће га за данас он у дужпости заменити. Прима се знању.

II Привремени нословођа чита записник 121 састанка који Савет прима. III Петар Никетић предлаже да се и од странаца захтева да положе исти онакав испит као наши ђаци на Вел школи, ако хоће да им се призна квалиФикација за наставнике у средњнм школама, паводећи да није право од наших ђака захтевати испит Факултетски, било овде било на страни, а од странаца то не искати. Но Просветни Оавет је с обзиром на то што се овде не могу прописивати правила за странце ; даље, штоЈе то и самим законом о проФесорским испитима и о устројству гамнази.ја регулисано, одлучио са 7 противу 3 гласа да не решава начелно то питање, но сваки поједини случај да решава засебно. IV Министар просг-.ете н црквених послова писмом својим од 24. Јула ПБр. 4800 позива Савет да састави програм 3 1 чатанку за I. разред основне школе. Пошто је Просветни Савет на своме 116 састанку од 9. Јуна ов. год. одлучио да се садашња читанчица може с неким малим изменама прештампати и да може и вредети као школска књига, то је савет и овога пута остао при својој првашњој одлуци и с тога не налази да треба писати програм за ту читанку. V Министар просвете и црквених послова писмом својим од 23. Јула ове године ПБр. 4779 позива Савет да састави програм за писање читанке за II разррд основне школе. II за ову читанку одлучио је раније Савет да може и даље остати као школска књига, само да се нешто мало измени, те с тога не налази Савет да треба пиеатп програм за нову читанку. VI. Министар просвете и црквених послова писмом својим од 24. Јула ПБр. 483 > позииа Савет да напише програм за нову читанку за III разред основне школе. У след тога Савет је одлучио да тај програм саставе Д. Јосић, проФесор учитељске школе, Јокеим Марковић учитељ, и Петар Никстић. VII Министар просвете и црквених послова писмом својим од 24. Јула ПБр. 4835 позива Савет да састави програм за нову читанку за четврти разред основне школе. Савет је одлучио да тај програм саставе иста господа која ће састављати програм и за чи танку за трећи разред.