Prosvetni glasnik

822

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

стављао њихове одене о прелазу у старији разред комад с препоруком да се од сада имају сви но ииди о понављању оног разреда у коме су се затекли. , стоме тачно управљати. Начедсгво — управа — ће од ОВОГ МОГ расписа 1 Мипистар аросоете и црквених иослова, доставити свакој шкоди и сваком учитељу .но један | р т - ^ оваковић," с . р.

Записник Главног САСТАНАК СХХХИ 27. Окто6ј)п 1882. год. у Београду. Биди су : потпредседнпк Ј. Нецић. Редовни чланови: Л>уб. Клерић, др. В. Вакић, архимандрит Нестор, М. Миловук, Драг. Јовановић. Ванредни чланови: Л>. Ковачевић, Јов. Ђорђовић, Бор. Тодоровић, Ђ. Козарац и IX. Никетић. Привремени послово!) др. Ник. Ј. Петровић. I Привремени посдовођ чита записник 131. сасганка, који Савет усваја. II Министар иросвете и црквених иослова, нисмом од 27. Октобра ПБр. 8752, саошнтава Просветном Савету, да је Јулијана ТодоровиЛка, учитељка баричка, душевно болесна, па пкта може ли таква учитељка остати и даље у служби или би је ваљало отпустити, јер по годинама службе не може се пензионисати. Просветни је Савет с обзиром на то што се не зна докле ће учитељка боловати, што може бити да ће временом и оздравити и најзад но аналогији што и чиновницн имају права годину дана остати од дужности у случају теже болести, нашао да гђу Јулијану треба задржати у служби до оздрављеља, а свакојако до краја ове школске године. III Љуб. КлериЛ, у име наставног одбора, реФерише да је одлука испитнога одбора београдске гимназије по којо.ј је једном ученику допуштено да понавља испит зрелости из једног предмета после три меседа са свим коректна и оснива се на чл. 5 измена правила иснита зрелости, а друга одлука по којој је другом ученику допуштено да понови део испит после 3 меседа нема ослонда нп у правилима испита зрелости ни у изменама. За тим је нрочитано објашњење директора београдске гимназије о оба случаја, и пошто је Савет из тога видео да је испитни одбор одлучио да други ученик може понављати цео испит зрелости после године дана, а не после три месеца; Савет је одлучио :

Просветног Савета да су обе одлуке испитнога одбора београдске гимназије основане на правилима иснита зрелости и доцнијим изменама. IV Љуб. КлериК, у нме насгавног одбора реФерише да правичности ради не треба усвојити предлог београдске гимназије по ком се ни једном ученику не би дозволило да вуче више од једне цедуље на испиту зрелости и по ком би се одузело право наставникуиспитачу да предлаже оцене успеха. Шта више наставни је одбор мишљења да се чд. 16. правида има тако разумети да се сваком ученику из сваке групе предмета мора допустити да извуче другу цедуљу кад на црво питање слабо одговори. Ието тако одбор је мишљења да је сасвим упутно осгавити право наставнику-испитачу да нредлаже оцене успеха (по чл. 20. правила) и то писменог, усменог и општу оцену, па за тим нека испитни одбор већином гласова реши је ли оцена умесна или није, па нека је повећа или умањи. Цросветни је Савет потпуно усвојио мишљење наставног одбора, о чему да се г. министар извести. Пошто је дневни ред исцрпен, потпреседник је закључио састанак. САСТАНАК СХХХШ 3. Новембра 1882 год. У Београду Били су : потпредседнии Ј. Пецић; редовни чланови : М. Кујунџић, арх. Дучић, др. В. Бакић, М. Зечевић, М. Миловук, Драг. Јова>10вић; ванредни чланови: Јов. Ђорђевнћ, Бор. Тодоровић, Г Б ура Козарац, Ж. Симић и11. Никетић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Привремени пословођ чита занисник 132. састанка, који Савет прима. II Министар иросвете и ирквених иослова , писмом својим од 28. Октобра ове године ПБр. 8841., спроводи Савету сведочанства г. Петра БакиЛа који се моли за предавача у средњим шкодама. Просветни јеСа-