Prosvetni glasnik

7

САСТАПАК СХХХ1Х 22. Декембра 1882. у Београду. Били оу : потпреседник Ј. Пецић; редовни члнанови : . 1 >уб. Клерић, арх. Н. Дучић, М. Зечевић, М. Миловук, др. Л. Стевановић. вандредни чланови : Јов, Ђор^еви11, Н>. Козарац, Петар Никетнћ. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Прочитан је записник 138. састанка, који је Савет усвојио. II Министар аросвете и црквених иослова , писмом од 16. Децембра ПБр. 10.349., шаље Савету на преглед и оцену сведочанства Шилоша Кости&а, који се моли за учитеља цртања и леног писања у средњој школи. Просветни Савет нашао је да г. Костић није свршио ни онолико колико би се као најмање за учитеља цртања захтевати могло, но је учио само три разреда реалке ; с тога је мишљења да се г. Милош Кости!) не може иримити за учитеља цртања и краснописа у средњој школи. III Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 17. Декембра ПБр. 10329., спроводи Савету у копији проФесорску дпплому г. Антонија Чернивеца, с питањем: може ли се г. Чернивец, на основу иоложеног проФесорског испита на универзитету бечком, примити за проФесора или суплента наше средње школе. Пошто је Просветни Савет нашао, да је г. Чернивец положиоврло добар испитиз групе математике и Физике, као што се захтева и законом о проФесорским испитима, то је мишљења да се г. Чернивец може примити за суплента средње школе под условом да овде у Београду положи испит само из српског језика и пошто оригиналном дипломом засведочи да једоиста положио проФесорски испит на универзитету бечком. Ослобођава се испита из стручних предмета : математике и Физике. IV Министар иросвете и црквених иосл/ва, писмом од 22. Децембра ПБр. 10515., спроводи Савету на преглед и оцену сведочанства г. Богдана ПоиовиИа^ који се мола за учитеља цртаља и лепог писања у средњој школи. Пошто је г. Богдан сврпшо само 4 разреда реалке и учитељску школу у Сомбору, то је Просветни Савет мишљења да се г. Богдан не може примити за учитеља цргања и лепог писања у средњој школи, али му се може допустити, да пред стручном комисијом овде у Београду полаже испит из тих вештина, ако жели, па ако испит положи, може му се молба уважити.

V Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 21. Децембра ПБр. 10415., извештава Савет да је г. Коста Црногорац , проФесор, поиудио министарству просвете 1000 ексемплара своје „ Ботанике ", па пита Савет : би ли се могла та нонуда примити, и ако би, по коју би цену требало откупити понуђени број ексемплара. Просветни је Савет ову ствар упутио на иреглед и оцену Ђури Еозарцу и да се још умоли г. Срета Пеливановић, предавач нишке гимназије. VI Потиредседник саопштава Савету писмо г. др-а А. ДокиКа, којим се извињава, да му је немогуће прегледати дело г. Љуб. МиљковиКа под насловом: „ Познавање Човека Уважавајући разлоге г. Докића, Просветније Савет одлучио да се умоли г. Живан ЖивановиК, супленат I ниже гимназије београдске, да то дело прегледа и о њему поднесе реФерат.

С овим је састанак закључен.

( АСТАИАК ('XI, 29. Декембра 1882. у Београду. Били су : председник Д. Нешић, потпреседиик Ј. Пецић ; рсдовни чланови: .Буб. Клерић, арх. Несгор, М. Зечевић, М. Миловук, Драг. Јовановић, др. Л. Стевановић; ванредни чланови: М. Валтровпћ, Љуб. Ковачевић, Јов. 'Бврђевић и Ђ. Козарац. Привремени пословођ др. Ник, Ј. Петровић. I Чита се записник 139. састанка, који Савет усваја. II Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 20. Децембра ПБр. 10354.. спроводи Савету на преглед и оцену дело Петра НикетиЛа под насловом „Сриска Историја " за основну школу. Упућује се Св. Буловићу и Драгољубу Јовановићу. III Министар иросвете и црквених иослова, нисмом од 29. Децембра ПБр. 10622., спроводп Просвегном Савету дедо Владимира КариКа, проФесора, под насловом „ Сриска земља ", с питањем ; да. ли се оно може откупити за поклањање ученицима, и ако може, за које ученике и но коју цену. УпућЈЈв^егдацЈђ^рат Драгољубу Јовановнћу и да суЏлјМ&Ц,' Милојевић, директор ниже гимназијв ^с^ова'№®. т/ \ тг ^ '-3 { ~ I 1\ Министар иросвете и црквених и^с.ша, •Швџри од 29. Децембра ПБр. 10620., сироводН^^к^Ј^^