Prosvetni glasnik

ЗЛПИСНИК ГЈАВНОГ

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

277

V Нрочитано је иисмо г. министра просветс и црквених иослова од 18. Фебруара ов. год. ПБр. 1581. којим позива Главни Иросветни Савет да проучи акте о кривидама учитеља Еосте Живковића из Кобиља и да да своје мишљење о томе може ли се исти задржати у служби зли не. Упућено дисципдинском одбору. VI Нрочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 20. Фебруара ов. год. ИБр. 1898. којим достављајући Главном Просветном Савету сведоџбе г. Драгутина С. Петровића, који је свршио философски Факудтет, тражи од Савета мњење о квалиФИкацији г. Петровића. Одлучено је: да г. Петровић има врло добру квалификацију за предавача природно математичких предмета у средњим школама. VII Саслушан је реФерат дисциплинског одбора о учитељу Милошу Гадовановићу. Одлучено је да он остане у служб и. С тиме је састанак закључеп.

САСТАНАК СС1 ј ХУ ?7. Ф/бруара 1885 % ј Београду. Биди су: потпредеед ик: арх. II ДучиИ; редовни чланови: Јос. ПециК, др. Ннкола Ј. ПетрониК, Д-р Л. СтефановиК Јевр. Илић ; ванреднл чланови : Јов. 'БорђевиК, др. II. СтејиА Пет. НнкетиК. Послово1)а Жив. II. СимиН. I Нрочитан је и примљен записник састанка 264. II Саопштено је Савету да је г. др. Никола Ј. Петровић, реФеренат за основну наставу ностављен указом Његовог Величанства за редовног члана Главног Просветног Савета. Примљено је к знању. III Г. Министар иросвете и црквених иоелова нисмом својим од 2 5. Фебруара ов'. год. ПБр.

1981. уиућује Главном Просветиом Савету понуду књижаре Белимира Баложића да лиФерује за основне школе једну нову врсту дивита, удешених за скамије, достављајући н један таки дивит на увиђај. Главаи Просветни Савет одлучио је: да се поднесени дивит не може преиоручити да буде искључиво само та врста дивита обавезна; али да се и може допустити да исте узимају школе, које буду хтеле. IV Г. Министар иросвете и црквених иослова иисмом својим од 26. Фебруара ове године ИБр. 2311. спроводи Главном Иросветном Савету дело г. Вл. Карића „земљоиис заШ разред основне школе" са писмом г. дра В. Бакића, који као иређашњи реФеренат о истоме делу тврди да је г. Карић извршио све исправке у томе делу по примедбама Главног Просветног Савета, те је ово дело удешено да буде само за ђаке, и иозива Главни Нросветни Савет да се увери о томе и да да мишљење о награди за исто дело. Одлучепо је: да се дело усвоји за учебник и да се награди одсеком са 1000 динара. V Г. Минцстар иросвете и црквенцх иоелова писмом својим од 26. Фебруара ове године ИБр. 2270. спроводи Главном Просветном Савету молбу и композиције г. Петра Димића, учитеља, и позива Главни Просветни Савет да му да своје мишљење о томе може ли се г. Димићу признати квалиФикација за учитеља певања у нашим средњим школама. Главни Просветни Савет с обзиром иа композиције и на јавни рад г. Димића на пољу вештине певања који је као хоровођа певачке дружине доказао своју способност за тај позив одлучио је: да г. Димић има довољну квалификацију за учитеља иевања у нашим средњим школама. VI Г. Министар иросвете и црквених иослова иисмом својим од 27. Фебруара ове годипе ПБр. 2361. доставља Главном Иросветном Савету дело „Српска историја за основне школе" која је поднесена према објављеном стечају.