Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТПОГ САВЕТА

285

VI Изнет је на претрес у Главном Просветном Савету законски предлог о вишој женској школн. Прво је прочитано писмо наставног одбора, којим се спроводи Гдавпом Просветном Савету нацрт предлога са мотивацијом главкијих тачака у новом нацрту. Примљено је к знању. С тим је састанак закључен.

САСТАНАК СС1ХХ1 5. Аарила 188к. у Бео:раду Билн су: потпредседник ирх. Н. Дичић; редовни чланови: Ј. ПецчА. Сиет. ВуловпИ, Драг. С. МилутиновиА, Ђ. Козарац, Драгутин 77 лајел, Д-р Лаза СтефановнЛ, Јевр. ИлиК; ванредни чланови Јован ТорђевиА и Иет. НикетиЛ. Послово1ја Мил. МарковпК. I Прочитан је и примљен записннк 270. састанка. II Прочитано је аисмо г. министра аросвете и црквених иослова од 3. ов. м. ПБр. 3477. којим се шаље Гдавном Просветпом Савету аутограФисана Француска Сииктаса за уче-

IV Настављен је претрес уређења женске учитељске школе. Чл. 18, — о дужностима — Савета примљен је једногласно. Чл. 19, 20, 21 и22примљенисуједногласно. Чл. — 23,— о одмору шкодском — примљеи је са свима против једног. Чл. 24, 25, 26 и 27 примљени су једногдасно. Посде овога продужена је дебата око редакције чл. 13 и 14, која је остала несвршена на прошлом састанку. Прво је стављена на гласање редакција онака, каква је предложена у нацрту законског пројекта, по којој васпитачице почињу своју службу са платом од 2000 динара годишње. Ова је редакција одбачена са пет против пет. Један се уздржао од гласања. Стављена је на гласање нова редакција поменутога члана, по којој је васпитачицама почетна плата 1500 динара. Примљена је са свима против једнога. V На свршртку претреса о уређењу женске учитељске школе поднео је г. Плајел одвојен предлог, који се састоји у овоме: У целом нредлогу закона о уређењу женске учитељске школе, треба да се ставе поред речи: УправитеЉ, наставник, и речи: Уаравитељко наставница; т. ј. мушко и женско наставничко особље у овој школи треба да буде равпонравно. Ово би било у иптересу саме шкоде и с тога не би требало женскињама скучити права, само ако оне испуне проиисане услове и узимају потребне квалиФикације, које се и од мушких траже. Пошто је ова ствар свршена у току ранијег претреса, то је примљена к знању с тим, да уђе у занисник као одвојено мњење. Г. Вуловић изјављује Главном Просветном Савету да је спремио нов предлог по коме ће држава јевтиније и дакше доћи до ваљаних и спремних учитељица за основне школе. Тај ће нов преддог донетц на идућем састанку. Примљено к знању. Са овим је свршен претрес о уређењу женске учитељске школе.

нике VI разреда гимназија и реалака заједно са писмом од г. Живка НедељковиКа проФ. београдске гимназије с молбом, да изволи Главни Просветни Савет поменуто дело прегледати и оценити. Одлучено је: да се дело да на преглед и оцепу г. Светисдаву Вуловићу и г. Жив. Поповићу. III Прочитано је иисмо г: министра аросвете и црквених аослова од 4. ов. м. ПВр. 3512, којим се позива Главни Просветни Савет, да изволи прегледати и оценити дело г. д-ра Саве ПетровиЛа санитетског пуковника „Додатак Флори око Ниша" и казати своје мишљење, да ди га треба за шкодску потребу штампати о државном трошку и колику би награду требало одредити иисцу за труд. Оддучено је: да се дедо да на прегдед и оцену члану државног савета. г. Д-ру Ј. Панчићу.