Prosvetni glasnik

288

ЗАПИСИИК ГЛАВНОГ ИРОСВЕТНОГ САВЕТА

Одлучено је: Живот Димитрија Обрадовића, који је у калуђерству назван Доситије, одбачен је што је иавод непотиун. Сирото Савојче и Свако је своје среће. ковач, примљени су већ раније кад их је нудила књижара Пурићева. Остале две: Низ бисера и Енез Милош Обреновић, дате су на, оцеиу г. дру Н. Ј. Нетровићу и г. Светисдаву Вуловићу. III Нрочитано је аисмо г. министра иросветс и црквених иослова од 10 ов. м. ПБр. 3733, којим се позива Главни Иросветни Савет да изволи нредложити нотребни број' лица, која ће ове школске године нрегледати основне школе у целој земљи и оценити рад учитеља и учнтељака. Унућено је наставном одбору да исти састави листу кандндата за иадзорнике осповних школа и да је ради утврђења донесе Главном Просветном Савету. IV Прочитано је иисмо г. министра иросветс и црквених иослова од 9 ов. м. НБр. 3689. којим се уиућује Главном Иросветпом Савету дело г. Костс Црногорца проФ. „Енглеско сточарство" I део „Свињче" са једнпм оригиналним додатком од писца, да му Савет изволи дати мншљење о томе: може ли се ово дело откунити и по коју цену, и може ли се ноклањати ученицима основних, средњих и других школа у којима се учи пољска привреда ? Упуће.;о је дело на оцену г. дру Б. Бакићу да га са педагошко-естетичне стране и г. Лази Јовановићу да га са научне стране оцене и Савету своје мишљење даду. V Саслушан је извештај наставног одбора о књигама, које нуди Валожићева књижара на откун. Примљена су само три дела као што је наставни одбор иредложио а остало је одбачено; но с тим да се спусте цене неким књигама од ових што су примљене. VI Саслушан је извештај наставног одбора о књигама за књиашице основних сеоских

школа. После дужег обавештења и мањих измена. Примљен је списак књига са 5 противу 4, — један се уздржао од гласања — онако како га је одбор наставни нредложио, т. ј. од свих књига избрато је 40, које се за сада морају набавити као потребне за сваку књижницу сеоске школе. Од нредложених листова и часописа, усвојенн су „Просветнн Гласник" и „Народно Здравље" као обавезни за еваку школу. Учебнике за саму наставу дужни су наставници сами о своме трошку набавити. VII Саслушан је нзвештај наставног одбора о књигама за књижнице варошких школа. Пошто су неке књаге избрисане због стручне садржине а и скуноће, примљен је списак књига за ове књижнице једноглаСно онако, како га је Главном Просветном Савету предложио наставни одбор.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК СС1ХХШ 12. Аирила 1885. год. у Београду Били су: потпредседн/к архим. Н. ДучиИ; редовни чланови: Ј. Пецић, др II. Ј. ПетроииК, Свст. ВулоеиН, Дриг. С. Милутиновић, Ђ. Козариц, Драг. Плајел. др. Л. Стефинчвип, Јеер. Или&\ ванредни чланови: Јов. ЂорђевиА, др. II. СтејиИ и Петар ПикетиК. Пословођа Мил. МарковиИ. I Прочитан је и примљен записник 272 састанка. II Прочитано је ииемо г. министра аросвете и црквених иослова од 12 ов. м. ПБр. 3763. којим се шиљу Главном Просветном Савету дела Доситија ОбрадевиКа повезана у две књиге, које нуди књижара Валожићева по цепи, која је у иисму означена с молбом, да му Савет изволи дати своје мишљење о томе: могу ли се ове књиге откунити и по коју цену; као и да ли се могу давати на ноклон ученицима средњих школа и набавити за књижнице виших основних школа.