Prosvetni glasnik

ЗЛПИСНИК ГЛАВНОГ

ИРОСВЕТНОГ САВЕТА

295

важи и за „Два брата" и „Кумареву Чуку" бдизу Врање. „Општи премед Краљ. Србије" изведен је не само непотпуео, него то унраво и није општи прегдед већ једиа непотпуна скица државног уређеаа Србије. Ја „општи преглед Краљевнне Србије," по што се иређе округ по округ, замишљам са свим друкчије у књизи која је намењена'за основну наставу. Ади ја држим да се од мене неће тражити да тај план овде издажем. 3. Језик. Језик је у целоме делу чист и иравидан. То је од писца могао сваки очекивати. који иознаје његове радове. Ја морам казати да је неговање правидности у језику једна депота и добро, које сви треба да ценимо, уважавамо и чувамо. Да завршим свој реа>ерат. Погрешке, које је писац учинио у самој науци мадене су тако, да би их писац дако исправио. Ади кад се узме у вид оно, што сам о методу казао, и кад се томе дода, да је „Краљевина Србија" г. Стојановића једна врдо умањепа сдика, и то још неиотпуна, од „Кнежевине Србије" г. Мидипевића, која је државпо издање; онда не могу предложити да се дедо откупи. 20. Августа 1884 год. Сурдудица. јЈОКСИМ рГ. јААРКОВИЋ. Савет усваја мишљење реФерената и оддучио је: да се дедо не прими за нонуђепу цељ. Реч>ерентима је одређбна награда по 50 дипара. V Ирочитан је реферат Д-ра г. Ј. ИанчиКа чдана Државног Савета о делу Д-ра г. Саве Петровића санитетског пуковника „Додатак Флори околнне Ниша." Тај реФерат гдаси: Главном Просветном Савету Г. Мид. Марковић дедовођа Иросветног Савета саопштио ми је у писму од 6. Априда ове год. жељу истога Савета, да припосдато ми дедо Д-р г. Саве Петровића „Додатак

фдори окодине Ниша," прегледам и да Савету мишљење поднесем о томе, да ли ово дело треба да се о државном трошку штамиа за шкодску потребу. Пошто сам дедо пажљиво прегдедао мишљења сам, да је „Додатак Флори окодине Ниша" онако исто брижљиво израђен, као и гдавно дедо „Фдора окодине Ниша," коме као допуна сдужи и да је за то вредно, да се о државном трошку штампа као помоћна књига за оне, који се у Нишевачкој шкоди ботаници уче. У придогу под •/. част ми је вратити горње дело. 18. Априда 1885 год. Београд ^Д-р ј. ЈТ анчи-к Оддучено: да се дедо штампа о државном трошку за потребу школску а иисцу се одређује награда као и раније за прво дедо „Фдора окодине Ниша.„ РеФДренту за труд одређује се награде 103 динара. С тим је сасганак закључен.

САСТАНАК ССЈ ј ХУ 1. Маја 1885. год. у Београду. Биди су : председник Дим. НешиИ ; потпредседник архим- Н. ДучиК; редовни чланови: Јосиф ПециК, др. Н. Ј. ПетровиИ-, Свет. Вуловић, Љуб. Ковачевић; Ј. ИлиИ; ванредни чланови: Ј. Ђорђевић, Т. МијушковиК, П. ЖивковиК, Бор. ТодоровиИ, Ж. ПоиовиА, Н. СтајевиА, Лазар ОбрадовиК. Пословођа Мил. МарковиА. I Прочитан је и примљен записник 274. састанка. II Прочитано је аисмо г. министра аросвете и црквених аослова од 25. Анрида ове год. ПБр. 4028. којим се извештава Глгмши Просветни Савет о постављењу ванредних чданова Просветног Савета за 1885 годпну. Примљено је к знању и оддучено: да се и ванредни чланови позивају на састанке ради учешћа у решавању Просветних нитања.