Prosvetni glasnik

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТЛЈИ СТЛРЕШИНА СРЕДИ ј ИХ ШК01Л

; ■ ; : којим се шиље Гдавном Нросветном Савету Рачуница за I разред гимназије од М. МијаиловиИа проФесора, и то друго издање цозива се Гдавни Просветни Савет да изводи дело ирегледати и видети, је ли оно у овему иснрављено по ранијим нримедбама Главног Цросветног Савета и има ли дело каквих других иедостатака, коЈе би ваљало у трећем издаву поиравити. Одлучено: реФеренти г.г. М. Велизарић и Ср. Ј. Стојковић проФесори, да дело прегдедају и савету о истоме реФеришу. С тим је састанак закључен.

САСХАНАК ССХСТШ 18. Децембра 1885. год. у Београду. Били су: иредседник Дим. Неши^; редовпи чланови : Ј. Пецић, Д-р Н. Ј. ПетровиЋ, С. Вулови^, Драг. С. МилутииовиЋ, Љуб. Ковачевић, Ђ. Козарац; ванредпи чланови: Михаило ВалтровиЋ, Јов. ЂорђевиЋ, Др. В. Баки11, Борислав Тодоровц-ћ, Живко ПоповиЋ, Ник. СтајевиЂ и Лазар Обрадовић. Пословођа 1Шил. МарковиЋ. I Прочитано је аисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 14. ов. м. ПБр. 12.915 којим се шиље Главном Просветном Савету

5

на преглед и оцену „Француска Синтакса' 1 од Живка Недељковића, коју је писац поправио по ранијим примедбама Просветног Савета и напомиње се Савету да при прегледању ове синтаксе има на уму и другу синтаксу од непознатога писца, која је раније Савету на оцену послана. По прочитању министарског писма повела се у Савету дебата о овим „Фрацуским синтаксама" ; том приликом изнета су два мишљења, једно: по коме би ваљало прочитати објашњење непознатога писца, које је упућено Главном Просветном Савету и којим се објашњавају принципи на којима је дело рађено и одговара се на примедбе г.г. реФерената, који су раније дело прегледали, и друго миптљеље: да би требало, не читајућп ништа у Савету, упутити одмах оба дела реФерентима, да их прегледају и оцене и да Савету иоднесу своја мишљења о томе : је су ли и како дела понрављена и које је од њих боље за школску књигу. Са 8 цротиву 6 гдасова одлучено је: да се оба дела са „објашњењем" пошљу истим реФерентима, који су и раније ова дела прегледали, те да их поново прегледају и оцене па да Савету о истом реФерују.

С тим је састаиак закључен.

ГОДМШЊМ ИЗВЕШТАЈИ СТАРЕШИНА СРЕДЊИХ ШНОЛА ЗА 188 4-5. ШКОЛСКУ ГОДИНУ

X Зајечарске гимназије Прежа расшгсу господина министра просвете од 17. Маја 1880 г. ПБр. 2273. част ми је поднети господину министру извештај о стању овог завода за 1884-85. школску годину. I Наставници Ове школске године овај је завод био потпуно застунљен наставницима, изузев наставника за иевање и музику.

Нужне је да напоиенем да су, до доласка нових наставника, незаступљене предмете замењивали осгали наставници у колико је то могуће било. II Наотава Сви су предмети предавани били по програмима и по књигаша које су одобрене биле. За које пак науке није било књига, ученици су бележили на самим часовима, а и писали су. Тако: 1. Наука ХришЛанска свршена је крајем Фебруара у свима разредима, па је за