Prosvetni glasnik

25

НЕКОЛИКО РЕЧИ О УПОРЕДПОЈ ГРАМАТИЦИ ИИДО-ЈЕВРОПОКИХ ЈЕЗИКА

'19 3

Ести, Фини (с Лоиирима — Лапландима) и друга Финска племена, која живе у Русији, Турци, Татари и Чуваши. Кавкаска алемена, која говоре својим особитим језицима.

ГГосле овога неће, мислим, бити сувишно размотрити поједине јевроиске државе с гледишта вихове једно-илемености или разноилеменоети. У овом иогледу разликоваћемо: 1) Државе са свим чисте, једноплеменске, насељене људма само једнога племена, разумевајући „једно племе" у смислу : као што је, н. пр., племе романско, ђерманско, словенско и др.; 2.) Државе, у којима живе неариојевропска племена или макар само једно неариојевронско племе , али чиј је ариојевропски елеменат једне врсте ; 3.) Државе, чије становништво чине разноплеменски х \рио,јевропљани, али без смесе с неариојевропским елементом: 4.) Државе, у чиј састав улазе како разноплеменски Ариојевропљани, тако и неариојевропска племена. Овде се нећемо обзирати на Цигане, који по језику долазе у индиску породицу ариојевропског стабла. На њих нећемо обраћати пажњу зато, што су они до сада непрестано били номади (скитачи), којима је непознат сталан живот, ма да би се, у осталом, у земљама, као што је Угарска или Румунија, где Цигани живе у доста великом броју, и они могли узети у рачун. Што се тиче Јевреја, и ако они долазе у ред народа и нлемена, која говоре језицима семитским, нпак се морају, по језику, у Јеврони рачунатп с појединим ариојевропским народима. Тако н. пр. у Инглеској они говоре инглески, у Француској Француски, у Италији талијански, и т. д. У Тзерманији су Јевреји, покрај свих „ Јш1епће1;2еп а -а — ипак Немци. Исто су тако Немци у Пољској и у Русији, ако говоре тако званим „жидовским жаргоном"; ако ли се претопе у околну им средину, па усвоје њен језик, они постају Пољаци, Руси или др., т. сл. 1.) Тако сад — остављајући на страну мале државице, као што су: република Андора,

Сан-Марино п кнежевина Монако — најједнородније по саставу свога становништва имаћемо ове јевропске државе: Иортугалију (племе романско), Холандију пли Нидерланде (племе ђерманско) и Данију с Исландом (племе ђерманско). 2.) За тим долазе државе, где једно ариојевропско племе живи упоредо с једним неариојевропским: У Шианији (илеме романско и Баски, ако не рачунамо незнатне немачке колоније), и осем тога, у Шведској и Норвешкој (племе ђерманско и Фини). 3.) Неколико (два и више) ариојевропских племена налазимо: У Белгији и Ауксенбургу (племе ђерманско и романско), У Швајцарској (такође нлеме ђерманско и романско), У Црној Гори (племе словенско и арбанско), У Србији (племена словенско, романско и арбанашко), У Грчкој (племе грчко, арбанашко и романско), У Ђерманији (племе ђерманско, словенско, литавско и романско), У Италији (племе романско, словенско, арбанашко, грчко и врло мало ђерманског) и, најпосле, У Велшој Британији и Ирској (племе ђерманско и келтско). На Малти превлађује племе, које говори семитским језнком, блиским арапскоме. Ако Арбанију сматрамо у ствари као полунезависну државу, то и она може доћи овамо. У њој налазимо нлемена: арбанашко, словенско и романско. 4.) Још нам остају државе с најразноврснијим саставом становишта, т. ј., такве, у којима су не само различна племена ариојевропска, него и неариојевропска. Такве су. Француска, где с Келтима и Романима живе Баски; Румунија , где заЈедно с романским етнографским елементом, који овде превлађује, налазимо Словене, Маџаре и, најпосле, Турке с Татарима; Бугарска, где налазимо племена: словенско, романско и турско-татарско.