Prosvetni glasnik

ЗЛПНСНИК ГЛА8Н0Г ПРОСВЕТНОГ СЛИбТЛ

тем Гдавном Просветном Савету први део „Француске Синтаксе" од г. Жилка Недељковића ироФ. заједно са писмом пишчевим. Еако писад у писму своме изјављује, да је у деду српски језик понрављен у снему но ранијим иримедбама г. г. реФерената и, да је ову поправку извршио један добар зналац срнскога језика, који ће и коректуру држати нри штампању, ако се дедо буде примидо, то је Гдавни Просветни Савет оддучпо: да се „Француска Синтакса" I део. за VI раз. гимназпја и реадака од г. Жпвка Недељковића проФесора прими и о државпом трошку штампа: као ручна школска књпга за ученике. Писац да се хоиорише за труд са сто (110) динара од штампана табака.

IV Г. Љуба Ковачевић н г. др. В. Бакић реФерују усмено о картама појединнх српских земаља и о карти балкапскога нолуострва од г. Владимира Карића проФесора, које су им на прегдед и оцену упућене. Пошто су казали гдавније примедбе и о једпој и о другој карти, но којима би ваљало да се оне поправе и прераде и иошто су пагласиди, да је ове примедбе и г. Карић усвојио, то је Гдавни Просветни Савет оддучио: да се обе карте врате г. Карићу заједно са нримедбама г. г. референата, те да он карте појединих српских земаља изради са обзиром на учињене прпмедбе а исто тако да поправи и карту бадкапскога полуострва. V Г. Љуба Ковачсвић реФерује усмено о програму за женскн ручни рад ио нижим гимназнјама, који му је дат од Гдавног Иросветпог Савета да у њему поирави језик н називе (терминодогију). Пошто је навео гдавније нонравке које је у нрограму учинио, то је савег оддучио: да се овај програм нрими онако, како га је понравио г. Ковачевић.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК СССХ1У 9. Маја 1880. год. у Бео раду Вилп су: иотиредседпик Н. ДучиЋ, арх. ; редовпи чланови: Ј. Пецч-ћ, Драг. С. ГУ1илутинови"ћ, Љуб. Ковачеви"ћ, Јевр. Или"ћ; ванредни чланови: М. дндоновић, Јев. Ђорђевић. Јов. Ђор1јеви11, Пет. Живкови^, др. В. Бакић, Бор. ТодоровиЋ, Ник. Стајевнћ и Лгза ОбрадовиЋ. Нословођа : Мил. Марковић. I Прочитан је и прпмљен записпик 313-ог састаика. II Нрочитано је тшсмо г. министра иросвете и црквсних иослова од 4. ов. мес. ПБр. 3780, којим се шиље Гдавном Просветном Савету на прегдед и оцену дело у рукопису „Немачка Читанка за I разред средњих школа* од г. Мите ЈКивковића суплента београдске гимназнје, и позива се Главпи Просветпи Савет да му изводи казати своје мишљење о томе: може ди се ово дедо примити за ону цељ, за коју га нисац подносп и, ако може, онда како и под којим усдовима, одлучено: да се ово дело упути г.г. Ђ. Козарцу и Момчилу Ивапићу с молбом да га опи прегдедају и да Савету о истоме реФеришу. III Прочитапо јв* иисмо г. минастра иросвеге и црквених иаслова од 7. ов. м. ПБр. 3783 којпм се шиље Гдавном Просветном Савету на преглед и оцену „Програм из Технологпје" по коме бн се овај нредмет нредавао у реалкама, и папомиње се да су сви остади нрограми за средње школе готоаи, осем овога који је случајно изосгао одлучено: да се умоде г.г. С. Л.озапић и Драг. Пдајед да овај програм прегдедају п да Савету о нстоме своје мншљење ноднесу. IV Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 9. ов. м. ИБр. 4025, којим се извештава Главнн Просветни Савет да се из ваасннх разлога нпје могао учнннти довољан избор надзорннка за основне школе из предложепих кандпдата и с тога се позпва Савет да изволп узетп у оцену и у кандидацију још некоја дпца, која се поименце наиоде.