Prosvetni glasnik

НЗПЕШТАЈ ДРЈКАШМГ НИТОМЦА У ПЛРНЗУ

Осем овога г. минастар просвете иајанљује, како му ништа не бп нротивно бнло, ако би му Савет осим ових кандидата, предложио још нових 10—15 лица за надзорннке, познвајући уједпо Савет да ово нитаае о кандидовању надзорника коначно реши на овом свом састанку, пошто је ствар хитна и нема се кад више чекати. Главни Иросветни Савет увидев из писма министровог да се за кандпдате траже некоја лнца и пз учитељске струке, после подуже дебате и обавештавања са свима нротиву два гласа одлучио: да се за ову годину учитељи не шиљу за надзорнике основних школа и, да се г. министру у спроводном ннсму наведу ноименце н разлози, којима се Савет руководи.о, при донашању оваке одлуке. Што се тнче осталих лица за које се позива Главни Просветич Савет да их узме у оцену и кандидацију, то је Савет са свима противу два гласа одлучио: да се од именованих лица у нисму и других предложе ова: 1. Јанићије Поповаћ нроо>. богословије. 2. Љубомир Ковачевић управитељ учитељске школе. 3. Јован Ђорђевнћ проа>есор учитељске Јнколе. 4. г Бура Козарац директор гимназије. 5. Петар Живковић нроФесор реалке. 0. Живко Поновић проФесор. 7. Др. Војислав Бакић ироФесор учитељске школе. 8. Јевта Ђорђевнћ директор II пиже гимназије у Београду. 9. Тодор Мијушковнћ дпректор I пнже гимпазије у Београду. 10. Милош Миловаповић ироФесор пишке гимназије. 11. Милорад II. Шапчаиин унравнтељ Народног Позоришта.

405

12. Стеван Предић нредавач београдске гимпазије. С тим је састанак закључен.

САСТАНАК СССХТ .74. Ћ'1а)а 1886. год. у Београду Били су: иотаредседнчк Н. ДучиЋ архим ; редовни члановп : Ј. ПециЋ, др. Н. Ј. Петровтћ, Свет. Вуловић, Љуб. Ковачеви+1, Ђ. Козарац, Јеврем ИлиЋ; ванредпн члановп: Јев. ЂорђевиЋ, Јов Ђор1)еви11, др. В. Б;киЋ, Бор. Тодорови^, Жив. ПоповиЂ и Лаза Обрадовч-ћ. Лословођа Мил. МарковиЂ. I Прочитап је записпик 314. састаика п, иошто су'у њему учињепе неке нсправке. примљен н потписан.

II Прочнтано је ачсмо Главног Просветног Савета којим се извештава г. министар просвете и црквених послова о мишљењу и одлукама саветским од прошлог састапка одиосно кандндовања надзорника основних школа које је г. министар тражио писмом својим од 9. ов. м. ПБр. 4025, одлучепо: да се из писма пзоставе неколика објашњења, о којима се може усмено ре'[>еровати г. министру и, да се писмо напише у смислу поправљеног записника. III На иредлог неколнцине чланова Савета са већином гласова без попмепичког гласања одлучено: да се за кандидате надзорннка основних школа поред осталих предложе г. министру још и г. Јаппћије Манојловић проФ. ужнчке реалке и г. Мијаило Ђуровић проФ. београдске учитељске школе. С тим је саетанак закључеп.

ИЗБЕШТАЈ ДРЖАВНОГ ПИТОМЦА V ПАРИ37 Г. Божидара Прокића

Г. Министру иросвете и црквениг, иослова Према члану 2, 3 и 5-ом иравила за држ. иитомце част ми је поднети г. мнннстру извештај и нлан мојих студнја.

Пре него што изложнм извештај са назначењем предмета које имам слушатп овог првог семестра, изнећу укратко организацију овога завода у који сам ступио, а за тим ћу обележити план, по коме мпслим ја радвти.