Prosvetni glasnik

63*

РАСПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

499

Цеда оба збирчица справа стаје четрдесет'и осам динара. Посебице нак сираве стају : 1. Еононац за пузање с чворовима 11 ДИНЗЈр&. 2. Веће лествице од конопаца 15 динара. 3. Конопац с трапезом 10 динара. 4. Конопац с гвозденим прстеновима опшивеним кожом, 12 динара. Желећи да све основне школе у Орбији дођу до добрих гимнастпчких справа, које би у многоме допринеле телесноме развићу деце у основним школама, а с обзиром на то, што су ове справе солидно израђене тако, да се деца могу на њима слободно веџбати, одлучио сам : да се ова збирчица гимнастичких справа набави за наше основне школе. Справе се могу добити код г. Веле Дајча, трговца у Београду, за 48 динара, а посебице по ценама, које су напред изложене; Начелништво — Управа — ће по један комад овога расписа доставити школским одборима у своме подручју, с препоруком да се по овоме управљају. ПБр. 6607. 20 Јуна 1887 год. У Београду. Министар Просвете и црквених послова, А. ј З асњљевић с . р.

Свима начелништвима и Управама вароши Београда и Жајдан Пека Правилима о грађењу и намештају школа од 18. Марта 1881 г. ПБр. 1360 прописано је тачно све, како ће се за наше основне школе правити школске клупе , с обзиром Ва хигијенске и педагошке захтеве. Али ова Правила, у односу на школске клупе, вршена су веома неједнако, а на многим местима нису никако ни вршена, већ су школске клупе прављене по разумевању самога мајстора, који их је правио, а све ово вршено је често како на штету ђачкога

здравља, тако и на штету правилнога школског рада. Да се и у напредак не би дешавало, да поједине школске општине пране школ ■ ске клупе од ока, а противно хигијенским и педагошким захтевима, Министар просвете и црквених послова, па понуду г. Беле Дајча, овдашњег трговца. упутио је јеДну угледну клуау Главном Просветном Савету, да је прегледа и оцени: да ли о /1говара хигијенскими педагошким захтевима и може ли се употребити у нашим основним школама. Главни Просветни Савет, на своме 344. састанку од 28-ог Маја ове године, извршио је преглед и оцену угледне клуие и известио ме је: да се иста после незнатних измена у конструкцији, може употребити у нашим основним школама, пошто је и с педагопжог и с хигијенског гледишта добро удешена. Те измене учињене су. Да би све школске општине могле од сада иравити подједнаке школске клупе, које ће одговарати прописним правилима, ја сам по мишљењу Главног Просветног Оавета одлучио : да се угледна клупа препоручи свима школским ошптинама у Србији, како би оне могле по угледу правити школске клуне за своје школе. Једна школска клупа с три ђачка седишта стаје 34 динара. Но има клупа и с једним ђачким седиштем, која такође одговара свима пропиеаним условима. Ову угледну клуну могу школске општине добити за 12 динара. Обе врете клупа могу се добити код г. Беле Дајча трговца у Београду. .Начелништво — Унрава — ће но један комад овога расписа доставити свима школским одборима у своме подручју, с налогом да га се нридржавају. ПБр. 6895 27 Јуна 1887 г. У Београду. Министар Просвете и црквених послова Јк. ј З аси^љеви-к с . р.