Prosvetni glasnik

ШКОЛСКИ ДОБРОТВОРИ

551

— У Вдасини (окр. врањоки) установљен је ове године о Св. Сави фонд за помагање сиротних ученика. Фонд има за сада 78 динара.

— У Пожаревцу има школски фонд. У том Фонду има 18.000 динара. Но као што дозиајемо из тога се Фонда још ништа не троши иа погиомагање сиротних ученика. Ако је то истина, тада општина, која фондом рукује, врло греши. Није задатак добротвориих Фондова да «теку наре» , но да помажу сиротињу.

— У Великом Градишгу има школски фонд од 3.600 динара. Тај се фонд троши на издржаваље и потпомагање сиротних ученика основних школа. — У Преображењу најбол>а је школскк зграда у целом вран.ском округу, Ту је школу зидала онштина. — Богата селевачка општина ове године била је напустила школу. Тек иред испит купио је одбор школи сунђер. Овакав иемар од стране тако богате опшгине за осуду је. Школски надзорник вели: « срамно је за оиштину од 6000 становника. да нема честито школске зграде". — У Азањи школски одбор ни мало ое не брине за школу. Одлуке одборске не извршују се никако. Још лане је одбор решио да се неке гимнастичке справе набаве за ученике. Новаца у каси има, али председник одбора не извршује одлуку,

ШК0ЛСКИ ј — На овогодишњој Свето-Савокој прослави школској у присуству скупљених гостију основан је добровољним прилозима стални фонд за Беличку школу и приложили су : 1. Свегозар Николић трговац из Белице 1 2 дин., 2. Игуман манастира Јошанице Арсеније 6 динара, 3. Владимир Павловић учитељ белички 6 дин., 4. Мијаило Милетић писар ср. белич. 5 дин., 5. Илија Петровић механиија из Бунара 4 дин., 6. Живко Шарчевић из Мишевића 4 дин., 7. Андрија Ђокић ђак из Шуљковца 3 дин., 8. Добросав Радојевић из Лозовика 2 дин. 2 0 п., 9. Тодор Стевановнћ из Бунара 1 дин., 10. Димитријо Станимировић из Белице 1 дин., 11. Аврам Алексић из Мишевића

— Од свих школских зграда у округу ћупријском најгора је зграда у Нараћину. Неке школе у Параћину смештене су у исгој авлијп где су војни сењак и војени дрвљаник ! Авлије за ђаке нема.

— Врховни надзор школа у Хрватској и Славонији. Како јавља ;) Школски лист", у Хрватској и Славонпји законом од 13. Фебруара о. г. уређен је врховни иадзор средњих и основних школа овако. Постављају се четири врховна надзорника, и то : два за средње, а два за основне школе. За врховне надзорнике имају се поставиги личиости које су у служби јавне наставе засведочиле особиту врсноћу за о:!у службу научним или педагошко-дпдактичннм радом својим. Ове надзорнике именује краљ на предлог банов. Надзорнпци за средње школе добијају 2400 Фор. плаге и 350 Фор. на стан. Надзорници за основне шкоде добијају 1 600 Фор. плате и 300 Фор. на стан. Првима припада за време службенога путовања дневница од 6 Фор., а другима од 4 Фор.

— У свом 7. броју (за јул месец) од ове годиие јавља ( ,Школски лист» : да у Србији нема, ни једног јединог ареталатника. Тај школски лист излази ово је већ деветнаеста година, он доноси разноврсне расправе о школи и школском раду, прати све важие догађаје по својој струци, доноси увек извешћа о раду српског народног Школског Савета, саопштава често важне прилоге за пашу повесницу и школску и културну, а стаје годишње (за Србију). — само 4 динара !

0БР0ТВ0РИ 80 п., 12. Милан Миловановић из Бунара 60 п., 13. Јанићије Стевановић из Лозовика 40 п., и 14. Јеврем Васиљевић из Белице 4 5 пара. Свега 46 динара и 4 5 пара.

— Мијушко Вукадиновић. закупац сталног моста на Морави код Трстеника 8. Јуна 1887 год. пропустио је, преко моста, бесплатно 104 ђака и два учитеља Рибничке и Сгопањске школе. — Господин Сима Добросављевић, књиговођа управе Фондова прикуиио је од добротвора и I. нижој гимназији предао 12 књига ,,Немања с( за иоклон ђацима.