Prosvetni glasnik

ИЗВЕШТАЈИ СТАРЕШИНА СРЕДЉИХ ШКОЛА

41

имало је до 50 ученика и ученица из старијих разреда, који су поред теорије учили у квартету многе несме, службу Божију и т. д. Рад је трајао до краја месеца Маја, Кабинети у шабачкој гимвазији снабдеиени су доста са училвма ; а ове године је. физички кабинет снабдевен из суме, коју је шабачка општина на ту цељ поклонила; тако исто и зоолошки кабинет. Директор ће спискове са оценама у своје време поднети Госнодину Министру па увиђај, кад приспеју и носледњи апарати, који су наручени. Част ми је на послетку исказати Госнодину министру нросвете моје скромно мишљење, да би требало за женску децу, како их много има, отворити засебну нижу гимаазију, или вишу женску школу, са три, четири или више разреда. Број женске деце у четири нижа разреда износи сада преко 140, а биће их идуће школске године и више; према томе сви су услови повољни, да може постојати засебна женска нижа гимназија. КДБр. 388. 9. Јула 1889. год. у Шапцу. Директор шабачке пшназије, Ст. Марковић.

Директора књажевачке ниже гимназије. Према распису господина министра иросвете од 17 Маја 1880. год. ПБр. 2273., част ми је иоднети извештај о стању овог завода у школској 1888—89 години. Кад је у почетку ове школске године, отварањем ТТТ и IV. разреда, ова школа подигнута на ступањ ниже гимназије, били су постављени наставници за све предироовегии гласник 1890.

мете; али је један отншао био на одсуство, па после дао и оставку, а није ни почињао предавање. Због тога су Ллгебра, Геометријско цртсте, Физика и Хемија, што је имао да предаје тај наставник, остали у почетку незаступљени, и тек је у Децембру иостављен други паставник, који је иримио те иредмете. До краја Септембра пису били још поиздолазили постављени наставници, а иосле тога била је измепа и у управи ове школе, којом је приликом управу нримио потписани. Предавања су иочела редовно, по утврђеном распореду, тек од 9. Октобра, т. ј. од дана, кад је потписани са свим примио управу. Нре тога су држана привремено из Српског језика и Рачуна. Предмети су, у главном, предавани у границама иаставног плана од 26. Септембра 1888. ПБр. 9949., с обзиром и на пређашњи план. 0 сваком, пак, предмету посебице има се казати ово : Наука хришКанска у свима разредима иредавана је по програму и употребљаване су пронисане ручне књиге. Нредмет је свршен у свима разреднма крајем Анрила, а за тим је понављано и допуњавано објашњењима. Недељом и празником тумачено је јеванђење уредно. Успех је из овог предмета повољан. На морал и стварање ваљаних карактера обраћапо је доста пажње. Сриски језик предавала су два паставника. У I и И. разреду наставник се држао програма. Није се служио никаквом ручном књигом, нити је диктовао, него су ученици имали саишвене књижице, у које су бележили најглавнија правила и језгро нредавања. Те им је књижице после наставник, приликом нрозивања ради оцене, прегледао и стављао примедбе, а ученици су према тим прамедбама поирављали. 6