Prosvetni glasnik

45*

С Д У ж Б Е

УМРЛИ НАСТАВНИЦИ У ГОД. 1891. Тодор НиколиК, учител. у Брзоходу, окр. пожаревачког, 14 апрнла ов. г. — Милош ЈРадовановиК, учитељ у Даросави, округа подунавског, 1. јуна ов. г. — Милосав СимоновиК, учитељ у Течићу, окр. моравског, 22. јуна ове годнне. РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА I. Кввге, препоручене за школоку употребу Министарским расиисима препоручене су као књиге, но којима ће се предавати но средњим школама: 1. »Немачка Читанка. II. део«, од ЈВладимира Малине, 14. марта ов. г., ПБр. 3909; 2. „Руска Читанка за I. и II. разред Више Жен. Школе", саставила Настасија Глушчевићка 20. марта ов. г., ПБр. 4292; 3. „А. Покорни: Зоологија за средњу школску наставу, друго поправљено издање", од Јосифа НециКа, 6. маја ов. г., ПБр. 6428. 4. , А. Мезијер : Моралне и грађанске ноуке, за ученике нижих разреда гимназија", од Стевана Н. Ђорђеви&а, 26. априла ов. г., ПБр. 5953; 5. „Историја српског народа. II. део прве књиге", од Љуб. КовачевиЛа и Љуб. Јовановића, 11. јуна ове г., ПБр. 7923.

II. Књиге, препоручене за школске каижнице Министарским раснисима нренорученоје школским одборима, да набаве за књижнице основних школа: 1. Ћ Густав Гимелин : Теорија статистике", од др. Миленка Г. ВесниЛа, 3. маја ов. г., ПБр. 6246. 2. „МаГи Воћар, за народи школу итд.% од Стеве М. Димитр)ијевиИа, 9. маја ов. г., ПБр. 6422. (ова и за покдоне добрим ученицима); 3. „Највећи радиик XIX. века, Џорџ СтиФенсон", од М. М. и П- Ш., 4. јуна ов. г., ПБр. 7779. (ова и за поклањање добрнм ученицима). III. Квиге, одобрене за поклањање ученицима о годишвим испитима Министарским расписима јављено је свима школским одборима, да се могу употребити за иоклањање добрим ученицима основних школа о годишњим испитима књиге: 1. „Цвети", од Јована П. Јованови&а, 30. априла ов. г., ПБр. 5971;

нидео 355 2. „Збирка илустрованих народних умотворина", од Благоја Т. НедиКа, 2. маја ов. г., ПБр. 2606; 3. књиге, наведене у II. одељку под 2. и 3.

IV. Фондови за помо! сиромашним ученицима Министар проов. и цркв. послова, одлуком својом од 8. маја о. г., НБр. 2475., а на основу чл. '^З. закона о осн. школама, утврдио је ова: ПР АВИхЛ А о Фонду за потпомагање сиромашних ученика и ученица основних школа у Београду. Одељак 1. Име, смер и средства Чл. 1. Ради потпомагања сиромашних ученика и ученица у основним школама, грађани (тога и тог места) оснивају нарочити фонд под именом: »фонд за аотаомагање сиромашних ученика и ученица основних школа«. Чл. 2. Министар просвете врши врховни надзор над овим фондом (чл. 3. закона о уређењу министарства просвете и цркв. послова), а њиме непосредно рукпе управни орбор по овим правилима. Чл. 3. Смер је овога Фонда, да се зимњим, а по могућству и летњим, оделом и обућом снабдевају сиромашни ^ченици и ученице поменутих школа. Чл. 4. Овај се фонд не*сме никад и ни у ком елучају употребити на други циљ, осим на онај, који ова правила одређују. Чл. 5. Покрај суме, која се од досадањег Фонда сиротних ученика и ученица основних школа, има изузети као део за то, и покрај оне еуме што је добивена о св. Сави ове године, приходи овога Фонда јесу: а, улози чланова утемељача и добротвора; б, улози редовних чланова; в, завештања и поклони у новцу, оделу, обући и другим потребама животним и школским; г, приходи од забава; д, интерес од капитала овога *онда.