Prosvetni glasnik

358

С д""у ЖБЕНН ДЕО

одбора, тако и учитељско веће, ако би се доказала несавесност у предлагању за обдаривање ученика и ученица. ОДЕЉАЕ 6. Прелазно наређење Чл. 38. За ову годину дужност управног и контролног одбора вршиће лица, која су за то изабрана на дан 14. јануара ове године.

Министар просвете и црквених послова, на основу чл. 33. закона о основним школама, утврђује ова правила за потпомагање сиромашних ученика и ученица основних школа. ПБр. 2475. 8. маја 1891., год. V Београду. Мипистар иросвете и црквених иослова, ^ДндРА ј^ИКОЛИЋ

7. Наставници оредвих школа, упу1.ени у Петроград, у Париз и у Беч Ради унапређења средње школске наставе у Краљевини Србији, према данашњем стаау те наставе у просвећеном иностранству, министар просвете и црквених посдова одаслао је по неколико наставника наших средњих школа у Аустро-Угарску, Русију и Француску, да би допуном своЈе стручне спреме, а у исто време и проучавањем уређења и рада у тамошњим средњим школама, стекли искуства, потребна за што боље уређење наших школа те врсте и рад у њима. Од ових наставиика упућени су: у Петроград: г. г. Светислав Симић, Милутин Драгутиновић и Сима Томић, проФесори ; у Париз: г. г. Васа Димић, Светозар Атанацковић, Драгутин Автић, Петар Типа и Алекса Станојевић, проФесори; у Беч: г. г. Л.ука «1азаревић, ') Ђорђе X. Нинић, Коста Ковачевић, Драгољуб Павловић, проФесори; и Светислав Обрадовић и Ђока С. Таорђевић, предавачи. •) Г. ЛазаревиА има нарочито упутство, да проучи уређење аустр. основпих школа, рад у њима и њихов надзор.

Од свих ових наставника узета је нисмена изјава, да пристају на ове обавезе: да ће у месту, камо су упућени, пробавити годину и тримесеца; да ће, слушањем предавања у тамошњим великим школама трудити се да допуне своју насгавничку сирему ; да ће се похађањем средњих школа дотичне државе упознати с њиховим уређењем и проучити цео наставни рад у њнма; и да ће како о својим студијама, тако и о разматраним школама нарочитим дописима извештавати министарство просвете. Ови ће се дописи достављати на преглед и оцену надзорним одборима, који су тога ради састављени, и од којих ће изаслани наставницп преко министарства добивати потребна упутства за што успешннје вршење поверенога им посла. За чланове надзорних одбора ових наставнпка одређени су, и то : I. за груау филол -историјску : г. г. Светислав Вуловић, проФесор Вел. Школе; Живко Поповић, проФ. беогр. учпт. школе; и Стеван Ловчевнћ, проФ. I. беогр. гимназије ; II. за груау ириродно-математичку : г. г. Јов. Жујовић и Милан Недељковић, проФесори Велике Школе. ПБр. 8449. Из канцеларије министарства просвете и цркв. послова, 1. јуна 1891. г., у Београду.

VI. Наотавници ср. и осн. школа, изаслати на земал.ску изложбу у Прагу Желећн у интересу наставе одаслати по два наставника наших средњих и основних школа на овогодишњу прашку земаљску нзложбу, министар просвете и цркв. послова поверио је избор за тај циљ најподобнијих лица управи ПроФ. Друштва и одбору Учитељског Удружења. Како су од ПроФ. Друштва предложена г. г. Ђура Козарац, директор, и Стеван Ловчевић, проФесор I. београд. гпмназнје, а од Учит. Удружења г. г. Никола Р. Ноиовић, учитељ из Београда, и Мих. П. Милошевић, учитељ из Крушевца, то је миннстар просвете и цркв. послова одлучио, да се ови наставници упуте у Праг, и да им се стави у дужност, да на изложби проуче оне одељке, који се тичу средње и основне наставе, и о том поднесу министарству просвете опширан извештај. КПБр.8757.Из канцеларије министарства просвете и цркв. нослова, 2. јула 1891. г., у Београду.