Prosvetni glasnik

ЛЕКЦИЈЕ ИЗ СРПСКОГА ЈЕЗИКА

280. — Мислене именице се обично употребљавају само у једнини. 281. — Некад се мисдене именице употребљавају и у множини. Пр.: Шарене су вјере у Турака, — Питаше се за јуначка здравља.—Бијези су срам1Ш, ал' су пробитачни. 282. - Мисдене именице означују некад лица. Пр.: Јуиаци су вјера и невјера. — Најгора рђа може убити најбољега јунака. — Невјер а ти уз колеио седи. — Зиаш, неверо, како си се клео. 283. — Некад се заједничка именица употреби у смислу збирне. Пр.: Седам стотин' Маркова војника. — А око 11,их војске шест етотина , све бирана момка од ударца. — И нет стотин' љута оклоаника, — Ал' ћу узет Срба изабрана.— Изишли трговци да куне звијер. 284. — И збирне именице употребљавају се некад у множини. Пр : Спушти твоја златна иерја. — Зашао као зијев по чељадма (ирав. 256). — Роби робља, а сијече главе. 285. — Некад се у песмама , а и у обичном говору саставе две именице и онда се између њих меће цртица (-), и прва се именица не мења. Пр.: Цар-Лазаре седе за вечеру. — Довели их Мисир-земљи равној. — Одведе их српском цар-Стјеаану. Чича-Петре\

3 А Д А Ц И. 28, Задата^ 1 13.— 122. праввло. Напиши пс десет именица од сваке врсте. 29. Задата^ (продужеље). Изнађи у чланку Завист из Читанке све именице и одредп какве су. 30. Задата^ 123.- 127. правило. — Напиши по десет именица од сва три рода.

31. Задата^ ✓ 1 43— 177. правило. Напиши све падеже у оба броја 04 ових именица : лакат, бабо, држан, носилац, војник, миш, чобанин. 32. Задата^ Изнађи у овим примерима све именице мушког рода прве врсте и одреди какве су и у ком падежу и броју стоје. — Наииши: Носиоце, именица стварна заједпичка, мушког рода, меша се по првој врсти, стоји у 4. пад. множине. Скупи мени младе носиоце.* — Намастири су ови једппи остаци и споменици старе српске силе и господства, — Србима је жао поглавара. — Она иде своме вннограду.— Наковња је пола пресекао. — Мокрој земл>и мало дажда ваља. — Што су ти ножи крвави ? — И јеленче злаћених рогова. — Ал' се мало , побро, прибојавам. — Из небеса ситаи дажд удари. — Јао мужу! леле мужу! тражи ми лека. — Где нема парца, нема ни суца. — Дизати се прошца. 33, Задата^ (продужење). Соко тражи високу литицу. — На угловима овога окова изображена су четири јеванђелиста.*) Питања за ироиитивање на часу : Који је падеж носиоце ? — Како гласи 1. пад. једнине ? — Како се добпја основа? — Шта је овдеоснова? — За што је уметнуто а у 1. падежу једнине ? — Од куд оно о у 4. падежу множине кад га нема у 1.? — Остаје ли л још у ком падежу непретворено у о ? — За што ? — Претвара ли се л. у о код свих именица на крају основе и на крају слога ? — Како гласи 1. пад. множине ? — Прави ли се тако множина код свих именица прве врсте? — Којима се додаје ев ? — Мора ли се додавати ов или ев ? — Како се још арави множина код првв врсте ? — Имају ли множину све именице прве врсте ? — Наступају ли какве промене у основи кад дође наставак и ? — Мењају ли се ти сугласници још у ком падежу сем 1. множине ? — Мењају ли се ти сугласници још пред којим самогласником сем и ? — У коме падежу то бива? — Је ли само е наставак заб.падеж једнине ? — Које именице имају у 5. падежу наставак у ? — Гласи ли још како 5. падеж код именица прве врсте ? — Има ди још који падеж наставак е ? — Претварају ли се у гоме падежу грлени сугласници у непчане ? итд. итд. итд, Уз ово вал.а уплести и сннтактичку аналиау.