Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Учитељско усавршававе на страни. Мпиистар просв. и црки. иословч упутио је под 10. нов. 1891. г., ПБр. 17801 , свима срескпм властима овај распис: Ради унапређења иаставе V нашим основним школама, намеран сам послатп пеколико наших одличних учитеља на страну, да тамо, слушањем предавања п похођењем основних школа, допуне своју наставнпчку спрему, а у псто време проуче рад п уређење основних школа у туђим напреднијим државама, како би, својпм искуством. које буду стеклп непосредаим разматрањем, користили нашпм школама. Ову моју одлуку изволите одмах саопштити г. г. учптељима у подручном Вам кругу и позвати их, да ми се најдаље до половине иеседа декембра, пријаве који би желелп ићи на страну ради свога усавршавања. Пријавити се могу од садашњих учитеља ос- ■ новне школе они, којп су најмање с врло добрпм успехом свршили учитељску школу, којп су одлично или врло добро оцењивани за рад у својој школи, који су рођени у СрбиЈИ и који су потпуно здрази. 0 свем том треба да се поднееу уредне еведоџбе. Поред тога у пријави молптељ треба да шјавп : а.) може ли се задовољити самом својом систематичком платом, или му је за издржање на страни потребна још п државна помоћ; б.) колико влада којпм туђим језпком?

ПРОСВЕГНОГ САВЕТА 663

При иначе једиаким прлликама претпостављаће се они, који не траже државну помоћ и који знају један туђи језик. Бављење на страни бпће за једну годину дана. Учитељ ће се у свом раду п учењу нг страни уирављати према нарочитом упутству министра просвете п црквених послова, коме ће подпоспти извештаје о свом раду. Квиге, школама препоручене. I. За ручне књиге ученичке: 1. Ораска чиганка за IV. р. осн. шк. (од II. П. Ћ. и Ур. Бл.), друго (неиромењено) издање, мипист. расписом од 8. нов. 1891., ПБр. 17.611., у свима основним школама; 2. Примери из сраске литературе , I. део, од Ж. II., друго (рашпрено) издање, минист. расп. од 11. нов. 1891., ПБр. 15.351., у свима оним средпим школама, у којима се предаје историја српске књижевносгп. II. За каижнице основних шкода: 3. Учење васељенске цркве, од Вл. Гетеја , у преводу Ни&. ДучиКа, архпмандр., мнн. расписом од 6. нов. 1891., ПБр. 16.959. 4. Историја школске дисциалине, од Јосифа СтојановиЛа , мин. расп. од 17. окт. 1891., ПБр. 15 555.; — и 5. Учитељ, аедагошко-књижевни лист, орган Учптељског Удружења, мин. раса. од 14. нов. 1891., ПБр. 17.822.

РАДЊА ГЛАВНОГА ПР00ВЕТН0Г ОАВЕТА.

САСТАНАК 494-ти 23. октобра 1891. г., у Београду. Били оу : аредседник Стев. Марковић ; редовни чланови: др. М, Јовановић-Батут, Ж. Поповић, Стев. Ловчевић; ванредни чланови: Љуб. Јовановић, Мих. Јовић, Урож Благојевић и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен заппсник прошлога саставка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 30. пр. месеца, ЦБр. 15.006., којим се пита Савет за мњење о квалиФикацији г. Тихомиља Вељковића, свршеног учеинка историјскофилолошког одсека философског Факултета Велике Школе. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата, иа је нашао: да г. Вељковпћ има прописну квалиФикацију за предавача у средњим школама, и то за иредмете историјско -Филолошке групе.

III. Прочитан је извештај г. Ђ. Козарца о квалиФнкацији г. г. Светислава Е. Матића и Драгољуба С Поповића, који су се на странп школовалч. Савет је по прочитању извештаја прегледао молбе и документе ових кандидата, па је нашао: I. да г. Светислав К. Матић има прописне квалиФикацпје за предавача у средњим школама, и то за групу јестаственичких наука. II. да се г. Драгољубу С. Поповићу не може признати квалиФикација за предавача у средњим школама, пре него што би поднео сведоџбе о свршеним средњим шкодама. IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од21.овог месеца, ПБр. 16.305., којчм се пита Савет за мњење о квалиФикацаји г. Миденка Турудића свршеног техничара. Савет је прегдедао сведоџбу овога кандидата, па је нашао: да г. Турудић има прописне квалиФикацаје за предавача у средњим школама, и то за математичке науке.