Prosvetni glasnik

16

што ми је прошле године на моје тражење одговорпла нарочитим актом. V. Стање школске зграде описао сам господнну мипистру укратко у писму своме од 23. јуна о. г., Бр. 131., и чинио сам нрема наређењу г. министра од 2. јуна т. г., ПБр. 8503., потребне кораке код ово-општинског суда због локала за IV. разред. Бр. 165. 15. Јула 1893. год. У Крагујевцу Привр. управитеЛ) пише женске школе. јов. Шгмихал с. р.

професорски испити У току 1893. године полагали су ирофссорски исиит ови ариаравници: 1. Милан Дукиђ. предавач шабачке гнмназпје, 24., 29. п 30. априла, из физике, механике, космографије и франц. језика, а пред компспјом, у којој су били : г. Мил. Аидоновпћ, као председник, а кло члановп г. г. А. Магру, Мпјалко Ћирић, Ђорђе Станојевнћ и Жпвко Поповпћ. Домаћа тема г. Дукића била је : „Мерење даљина пебеснпх тела. Ранија п новнја мерења п главни резултати за сунчани спстем и звездани свет". Прнправнику је, једиогласном одлуком, дата оцена: добар. 2. Павле Поповић, иредавач III. беогр. гимназије, 16., 17., п 19. апрпла, пз француеког језика с литературом, сриског са старим словен. језиком и литературом. У комиспји су билп : г. Светислав Вуловић, као председник, а као ■сланови г. г. Анд. Ђорђевпћ, А. Магру, Љуб. Стсјановић н Љуб. Јовановић. ДомаКа тсма : „МогаНз^ез ^гапсајб". Приправник је доопо, једногласпом одлуком, оцену: одличан. 3. Миливоје Башић, иредавач шабачке гнмназпје, 21., 24. и 26. априла, пз сраског језика са старословенским и литературом, историје Срба са земљоаисом, латин. језика с литературом и немачког језика. У компсијп су билп: г. Др. Јован Туроман, као председник, а као чланови: г. г д-р Јован Цвијић, Ђ. Козарац, Момчпло Иванић н Љуба Стојановпћ. ДомаКа тема : „Наставци за пзвођен>е у српском језпку речи, које значе радпна, рађу и дело; људе и ствари, каквоћу и још нешто оснм

ње; справу и место, једиу сгвар пзмеђу многих, демпи. и аугмент. код имена н глагола". — Принравник је добио, већпном гласова, оцену: одличан. 4. Павле Швабић, предавач Богословпје, 22., 26. п 28. априла, нЗ историје хришК. цркве, историје сриске цркве, канонског права и џз руског језика. У комисији су били: г. архпмандрпт Инокентнје, као председнпк, акаочлановп: г. г. Свет. Никетић, Јеврем Бојовић, Момчило Иванић и Љуб. Стојановнћ. Дома&а тема: „Значај Орпгена као црквеног ппсца и поборника за веру Христову". — Приправник је добио, већином гласова, оцену одличан. 5. Милоје Васић. предавач вел.-градишт. н. гимн., 21., 24. и 27. апрпла, из латинског и грчког језика с литературом и из француског^езика, а пред комисијом, у којој су били: г. д-р Јован Туроман, као председник, а г.г. д-р Јован Цвијић, Г Б. Козарац, Момчило Иванић и Љуб. Стојаповић, као чланови. ДомаЛа тема: „Нека канд. наведе све конј. речепице латинске из првих десет биограФија Ненотових: нека копј. њихов објасаи и уједно нека преведе све те реченице". Прпправник је добио, једногласно, оцену : добар. 6. Боривоје Поповић, свршени философ , 24., 29. и 30. апрпла, из зоологије и антроаологије са дијететиком, ботанике с анатомијом и физиологијом и из франц. језика, а пред комисијом, у којој су билн: г. Милан Андоновић, као председник, а као чланови: г.г. д-р Ђока Јованој вић, А. Магру, Стев. Јакшић и Живко Поповић. ДомаЛа тема: „ Структура, плођење и развпће гимносперама; њихово место у систем. ботаници". Приправник је добио, већином гласова, оцену добар. 7. Хенрик Лилер, предавач II. београд. гимназије, 21., 21. и 26. априла, из немачког језика и латинског језика с литературом. У комисији су били: г. д-р Јован Туроман, као председник, а г.г. д-р Јован Цвијић, Ђура Козарац, Момчило Иванић и Љуб. Јовановић, као чланови. ДомаЛа тема: „Шплерове драме. Критичке црте". Приправнпк је добпо, већином гласова, оцену одличан. 8. Ммивоје Н. Јовановић, свршенп философ, 16. 17. и 19. априла, из исихологије и логике, иедагогије, историје Срба и из немачког језика , а пред комисијом, у којој су били : г. Светислав Вуловмћ, као председннк, а као чланови : г. г. д-р Вој. Бакић, Анд. Ђорђевић, Мих. Шљнвпћ п Љуб. Јовановић. ДомаЛа тема: „Индукција као научна метода". — Принравнпку је дата, једногласном одлуком, оцена: одличан.