Prosvetni glasnik

66

1'АДЊЛ ГЛАВНОГА НРОСВЕТНОГ САВЕТА

питање о „темама за ширење пдсмености," које су израђене на основу расписаног стечаја од стране министарства просвете п упућене на оцену Главном Просветном Савету. Савет је оддучио: да се позову одређенп реФеренти г. г. Дим. Јосић и Ј. Мподраговић, ироФесорв, да до 10. октобра ове године поднесу своје мшшЂење о израђеним темама, идп да рукоппсе врате Савету натраг. X. Прочитаноје писмо г. иредседника Министарског Савета, министра иросвете п црквених посдова, од 20. овог месеца, ПБр. 15.681, којим унућује Савету молбу г. Миливоја Спмића, проФесора III београдске гпмназије, који тражи натраг своје дедо „Зоодогија за ниже разредб гимназија", пзјављујући у молбп, да је ово дело иоднео Савету пре четири године, и да га је прво пословођ саветскп задржао шест месеца, не пославши га на оцену одређеним реФерентима; за тпм га је реФереиат г. д-р Г В. П. Јовановић држао прп себи годину п по дана п непрегледано вратпо Савету, који га је упутио на оцену г. Стевану Јакшићу, проФесору Велике Школе, у кога се и сада непрегледано налази. Главни Просветнп Савет, сажаљавајући што је ствар са реФеровањем оовоме делу овако текла, одлучио је: да се позове г. Ст. Јакшпћ, у кога се сада дело налази, да га одмах врати Савету. XI. Прочитано је нисмо заступника мпнистра просвете, г. мпнистра правде, од22.*овог месеца, ПБр. 16.019, којпм се шаљу Савету на преглед и оцену дело „Практични Пчелар," од П. Перпновића, пчелара. Савет је одлучио: да се за преглед п оцену овога дела умоли г. Михапло Ступаревић, учитељ у Ћелијама. XII. Прочитано је писмо г.председнпка Министарског Савета, мпнистра просвете ицрквених послова, од 16. овог месеца, ПБр. 15.699, које гласп: Главном Просветном Савету. Садашња читанка за III разред основне школе примљена је према оцени Главног Просветног Савета као привремени уџбеник за наше школе. При решавању овога питања у Савету одлучено је, да се избере нарочита комисија, која ће проппсатп сталну основу како за израду читанке за III раз.

тако и за пзраду чнтанака п за остале разреде основне школе. у ту комисију изабрани су г.г. Дим. Јосић н Јован Миодраговић, проФесори, п Михаило ,1овић, учитељ. Према утврђеној основн, коју би усвојпо и Главни Просветнп Савет, пмао би се после расписати стечај за пзраду читанака за поједине разреде основне школе. Како изабрана комисија ни до данас није свршила поверени јој посао те је министарсто принуђено да и даље продужава прпвременост садашњој читанци и да је као прпвремеиу прештампава, то ми је част поново позватп Гдавни Просветни Савет да пзводи што пре утврдитн стадне основе за израду читанака за наше основне школе., идоставитн ми их на даљу наддежну употребу. Лредседник Мипистарског Оавета, министар иросвете и црквених иослова, Д -Р Д окић . С. Р. Савет је оддучио: да се именована господа позову да до 15. октобра поднесу израђене основе за писање читанака, иди, ако им то нијемогућно, да о томе одмах известе Гдавни Просветни Савет. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 576-ти 13. октобра 1893. г. у Београду. Бидп су : иредседник : Ст. Марковић; редовни чланови: Ст. Довчевић, др. Ј. Туроман, С. Лозанић, др. М. Јовановић-Батут, Стев. Давидовић и Л. Дазаревић. Пословођ: Мил. Марковић. I. Прочитан је и ирпмљен записник прошдога састанка. II. Прочитано је пнсмо заступника министра просвете, г. мпнистра правде, од 29. пг>. месеца, ПБр. 16.675, којпм се шаље Савету на прегдед и оцену „Зоодогпја за I разред гимназнје," од г. Љубомира Миљковића, који моли да му се ово дедо откупи за шкодску потребу. Савет је оддучпо: да се за нрегдед и оцену овога деда умоде г. г. Вор. В. Тодоровић и Душан Стојићевпћ, проФесори. III. Прочитано је писмо заступника министра просвете, г. министра правде, од 29. пр. месеца, ПБр.