Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА лико може, а остало нама остави. Овако нречншћена н иснрављена имена има да уиоси у карту. Али сиискови, које нанише, ваља да су нотиунн н све исиравке, које се учине, морају бпти унете у каргу. На овој секцији г. М. није одговорно ниједаом од ова своја два задатка: уверидн смо се, да му је списак иепотиун и псправке неке, које смо учпнили, нису упесене у карту. Тако г. М. ппше н даље: Дукаћин, Стрешар, Добриње, Љубостиње, Тазо, Дјетиња, Керкнра.

Г. М. пма да поднесе увек но три секције и само кад све трп буду ваљане, може се поступнти даље по уговору. Пошто прва секцнја, коју смо нрегледалн, не ваља, нпје нам бнло нотребно друге две ни прегледатн Мп упућујемо Главном Просветном Савету ове три секције са мњењем: да преноручи г. Манојловићу да их марљиво п савеспо прегледа и нсправи, узевши у обзпр и све напомене, које смо нзнедн. 6. септембра 1894. Београд С одличшш поштовањем : Д-р Ј. Цвијић Л>убомир Јовановић Савет је, по нрочцтаном реФерату, одлучио: да се ова трећа секција вратп г. Манојловићу заједно са реФератом, те да он поступи нрво по учињеним иримедбама од г.г. реФерената. С овим је закључен овај састанак.

САСТАНАК 597-ми 15. сеатембра 1894. год., у Беогџаду. Вили еу: аредседник д-р Јов. Туроман; чданови : Срет. Ј. Стојковић, д-р В. Бакић, Ст. Л.овчевић, Момчило Иванић, Стев. Давидовић, д-р М. Јовановић-Бат)т, Ј, А. Илић и архимандрит Фирмилијан. Пословођ, Мил. Марковић. I. Ирочитан је и прпмљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. минпстра просвете и црквених послова од 15. овог мес., ПБр. 15075., којим се извештава Савет о постављењу г. д-ра Јов. Туромана, проФ. Вел. Школе за председнпка Савета, н г. Момчила Иванића, нроФ. I. београдске гимн., за редовнога члана Савета. Савет је ово узео на знање. лросветви гласник 1894.

1'ОСВЕТНОГ САВЕТА 481

III. Прочитано је ппсмо г. мпнистра просвете н црквенпх послова од 9. о. мес., ПБр. 12656 , којим се шаље Савету на оцену молба г. Днм. Антуле, свршеног ФилосоФа, с питањем да лп пма квалиФикацпје за предавача у средњој школи. По разгледању нриложене сведоџбе Савет је одлучио: да г. Антула пма прописане квалификације за предавача у средњој школи и то за групу наука прцродно-математичкпх. IV. Прочитано је писмо г. министра нросвете п црквенпх иослова од 11. овог месеца, ПБр. 14935., нојим се шаље Савету па оцену молба г. Адександра Еузмановића, учитеља из Земуна, којнје молпо за учитеља језика у средњој школи. Савет је одлучпо: да г. Кузмановнћ има квалпФнкапнје за сталног учнтеља немачког језика у средњој школи. V. Прочптано је ппсмо г. министра просвете п црквенпх нослова, од 7. овог месеца, ПБр. 14288., којпм се шаље Савету на оцену превод г. В. Зделара, проФ. I. беогр. гимн., „Фнзика за н. разреде средњпх школа", од А. Васмута — може лп се поменуто дело употребити као школски уџбеник. Савет је одлучио: да се ово дело да на оцену г.г. Љуб. Клерпћу, проФ. Велике Школе и Алексп Новаковићу, проФ. VI. Прочптано је нисмо г. министра просвете и црквених послова од 17. овог месеца, ПБр. 10083., којим се шаље Савету на оцену молба и дело Мите Живковића, проФес., „Сарајево" — да ли се оно може препоручитп за књпжнпце основннх и средњих школа. По усменпм реФератима г.г. д -р Вој. Бакића, и Јеврема Илића, проФ., Савет је одлучио: да се ово дело може прпмити за оно, зашто је нонуђено. VII. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 9. овог месеца, ПБр. 9810., којим се шаље Савету на оцену дело г. Светозара Љ. Гаврнловића „Пчеларство" — може ли се опо откупити и препоручитп за књижнпце основних школа. Савет је одлучпо: да се ово дело може препоручнти за књпжнице основнпх школа.

64