Prosvetni glasnik

219

ПБр. 23612., т.ј. на који вачин да се пишу уџбеници, п Савет је донео ове одлуке: 1. Кад се покаже потреба да се за ма који предмет средње-шкодске наставе пзради иов уџбеник, Глав. Просв. Савет бираће — увек тајнпм гласањем — лпце, које налази да би за тај посао било. 2. Сваки уџбепнк мора бити израђен самостално. Само по изузетку, у крајњој потреби може се донустити, да се за који предмет уџбеник и преведе. Алп ће онда Главнн Просв. Савет увек бирати не само лице које ће такав уџбеник преводити, него и дело које ће се преводитп. 3. Уџбеницн ће се пзрађнватн, ако јемогућно, посебно за сваки иосебни разред средњпх школа за све предмете, дакле и за оне који се предају кроз више разреда. Али треба гледати колнко је год могућно, да све уџбеннке за један иредмет изради једко лице или бар што мање лица. 4. Награда се пнсцу илп преводиоцу уџбеника даје увек и само одсеком. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 617-ти. 8. фебруара 1895. год. у Београду■ Вили су: председник, Свет. Вудовић; чланови: д-р Вој. Вакић, д-р Вогдан Гавриловић, д-р Јов. Цвијић, Стев. Ловчевић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јосић, архимандрпт Фирмилијан и Дим. С. Јовановић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и прпмљен записник прошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 7. Фебруара о. г., ПБр. 2379., којим се шал>у Савету на оцену документи г. Душана Идића, свршеног ФидосоФа. Савет је прегледао молиочеве документе, и оддучио: да г. Илић има прописне квалпФИкације за предавача у средњим школама, и то за групу наука природно-математичку. Ш» Г. Јеврем А. Идић, проФесор, реФерује Савету о овим учитељским модбама: 1. 0 молби г-ђе Васплије Арнаутовићке, учит., која је модида дајој се неке године нрнвремене учитељске сдужбе урачунају у стадне.

Савет је одлучно: да се модба г-ђи Арнаутовпћки не може уважити. 2. 0 модби г-ђпце Једене Радовићеве, учпт., која, је модила да јој се две године привремене учитељске службе урачунају у сталне. Савет је одлучио: да се ове године могу уважнти г-ђпцп Радовићевој, адикојеће важити само за њену пенсију. 3. 0 молби г-ђе Перснде Голубовпћке, учит., која је молнда да јој се неке године прнвремене учптељске сдужбе урачунају у сталне. Савет је одлучио: да се модба г-ђн Годубовићки не може уважити. 4. 0 модби г-ђе Једене Шумкарац, учитељ., која је молила да јој сеједна годпна прнвремене учитељске сдужбе урачуна у сталне. Савет је одлучио: да се г-ђп Шумкарац може само оно време привремене учнтељске службе урачунатп у сталне, за које је била у учитељској службн. 5. 0 молбп г-ђнце Катарнне Даниловнћеве, која је молила да јој се једна година заступничке учпт. службе урачуна у сталну. Савет је одлучио: да се г-ђици Даниловићевој молба може уважити. 6. 0 молби г-ђице СоФије Лазарићеве, учит., која је могшда да јој се неке године привремене учит. службе урачунају у стадне. Савет је одлучио: да се г ђици Л.азарпћевој може молба уважити. IV. На овом састанку продужена је дебата о иисању уџбеника, и поред оних одлука, којејеСавет на прошлој својој седници донео, оддучено је и ово: 1. (5) 0 начину на којп ће се уџбеник израдити, о времену за које ће се израдити, о награди н о свему, што се према наставном плану и приликама у којима се уџбеник поручује нађе да је потребно утврдити н напоменути, уговориће се с писцем унапред. 2. (6) Награда се писцу издаје кад се уџбеник ирими и у штампу иреда. У уговору с писцем увек ће се означити и то: хоће ли му се кориговање уџбеника при штампању (коректура) засебно наградити иди не. Осим награде у новцу писац добива бесплатно н 50 књига свога дела. 3. (7) Хоће ли се израђенн уџбеник примити оддучиваће Главни Просветни Савет по сасдушању комиспје од три члана, који се бирају од проФесора средњих школа и В.ед. Школе. Комисија је дужна од дана кад јој се уџбеник на реФеровање