Prosvetni glasnik

220

РАДН.А ГЛАВНОГА

ПР0СВЕТН01' САВЕТА

преда, најдаље за три месеца подеетп о њему мпшљење Главпом Просветном Савету. Члаповима пак те компснје одређује Главнн Просветни Савет награду за њихов труд. С овнм је свршеп овај састанак

САСТАНАК 618-ти (ванредни) 13. фебруара 1895. г. у Београду. Били су: аредседник, Свет. Вуловић; чланови : д-р Вој. Бакић, д-р Драгутин Мијушковић, д-р Вогдан Гавриловић, д-р Јов. Цвијић, Стев, Ловчевић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јоси^, Ст. Давидовић и Дим. С. Јовановић. За иословођу, Јов. Д. Јовановић. I. Прочитано је писмо г. мпнистра просвете и црквених нослова, од 10. о. м., ПБр. 2561., којим се шал>у Савету на оцену документи г. Ђорђа Селића, сврш. техничара, који моли да се поставп за предавача у средњим школама. Савет је оддучно: да се умоли г. Стев. Ловчевић, да реФерује Савету о док-ументима молиочевпм на првој саветској седници. II. Продужеиа је даље дебата о уџбеницима у средњим школама и поред донесених одлука о њима, Савет је одлучио н ово: 1. (8) Примљени н награђени уџбеник постаје п&тпуно својина државна за ает година. А на шест месеци пре истека овога рока Главни Просветни Савет прегледаће поново тај уџбенпк и одлучити: да ли да се он и даље задржи и да ли с поправком или без поправке. Ако се одлучи да се уџбеник и даље задржи с поправком или без поправке, уговараће се с писцем или преводиоцем о награди и о другоме што буде потребно онако као у чл. 5. Ако је писац умро, уговара се с његовим законим наследницима. С овом тачком свршено је питање , које се тиче ппсања уџбеника за средње школе. III. Почетоје претресање пројекта закона о изменама и допунама закона о уређењу учпт. школа, од 5. октобра 1870. г., 24. јула 1877. г., 31. марта 1881. год., и 31. октобра 1886. год. и усвојене су ове измене н допуне:

Чл. I. Члану 6. зак. од 31. октобра, 1886. године, додаје се ово: Ко нема музнкалнога слуха и прикладна гласа за певање, не може бити примљен у учит. школу. Чл. II. Чл. 7. истог закопа замењује се овако: Учење у учптељској школн траје четири године и ио том се школа делп на четирн разреда. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 619-ти 15. фсаруара 1895. год. у Београду. Билп су: аотиредседник, д-р Вој. Бакић; чланови: д-р Богдан Гавриловић, Стев. Ловчевић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јоеић, Стев. Давидовић, Дим. С. Јовановић. За иословођу, Јов. Д. Јовановић. I. Прочитано је ппсмо г. мпнистра нросвете н црквених послова, од 11. о. м., ПБр. 2598., којим се шаље Савету на оцену молба г. Саве Николпћа, учитеља, с питањем, да ли се могу молитељу урачунати у прнвремене године учигељске службе неке године зчступничке. Савет је одлучио: да се умоли г. Јеврем А. Илић, да о овој молби реФерује Савету. II. Саслушан је усмен реФерат г. Ст. Довчевића о документпма г. Ђорђа Селпћа, сврш. техничара, који је молио да се постави за предавача у средњим школама. Савет је одлучио: да г. Селић има прописне квалпФикације за предавача у средњпм школама н то за групу наука математичких. III. Прочитан је реФерат г. г. Ст. Давидовпћа н Ст. ТрпФуновића о документима Јанче Илића, учит., који је молпо да се постави за учитеља цртања при којој гимназијн. ГеФерат гласи: Главном Просветном Савету. Прегледавши на позив Главног Просветног Савета документе п радове из слободног цртања, г. Јанче Илића, учитеља основне школе у Врању, нашлн смо: