Prosvetni glasnik

232

ШКОЛСКИ ДЕТОПИС

предавањем, то даком причом и очигледним настављањем, како 6и много сјајнији њихов успех испао, а колика би тек онда њихова радосг бида. Све ово један је доказ впше, да је српско женскиње жудно просвете, и то жуди да просвети ум и облагороди своје срде. Мој је праведни суд да му ова школа овака каква је за сада не пружа ни једно ни друго у оној мери, која је за жпвот неопходно потребна. Благодарећи господину Министру на поверењу, част ми је уверити га о моме најодличнијем поштовању. 12. јула 1894. године у Београду. Ј. Пецић с. г. начелник у пензији.

ИСПИТИ ЗРЕЛОСТИ у средњим школама за 1893.—94. школ. годину. 1. Прва београдска гимназија. Директор прве београдске гпмназпје поднеоје министру просвете овај извештај о испиту зрелости, држаном меседа јуна пр. године. За нодагање испита зредости пријавило се тридесет приправника, међу којима је један, што ове године по другипут подаже овај пспит. Од њих је подожидо испит зрелости: с оддичним успехом бприправп. с врдо добрим 10 „ с добрим 9 „ саслабимуспехомиз математике (усмен) 2 „ са , „ Физике „ 1 са „ , лат. и Франд. јез. 1 због доказане бодести није полагао ни писмене ни усмене испите 1 „ Свега: 30 Прематом двадесетпеторици нринравнпка призната је зредост и спрема за слушање Факултета у Великој Шкоди иди университету ; четворица су одбијена на три меседа, а ономе кандидату, који се пред исппт разбодео, остављено је да накнадно полаже и писмене и усмеие испите у септембру месецу. Сва ова петорица положила су поменутог месеца испит (1 накнадни и 4 поновни) зрелости н нризната им зрелосг и снрема за сдушање Факудтета у Вел. Школи или университету. « 2. Друга београдска гимназија. Према извештају директора друге београдске гимназије, који је поднео министарству просвете о испиту зрелости, извршеном у месецу јуну нр. г., за иолагање овога испита пријавило се 26 при-

правника и 2 приправнице, међу којима су три приправника и једна прпправпица што ове године поново полажу испит зредости. Од њих је положидо овај пспит : с оддичним успехом 2 ириправн. с врдо добрим „ 14 „ с добрим „ 1 „ са слабим „ 7 » због сдабог успеха одустало у току испита од даљег полагања • • 2 „ због доказане болести није полагадо ни иисмене ни усмене испите 2 „ Свега: 28 „ Према том осамнаесториии нриправника, међу којима су две приправнице, признатаје зредост и спрема за слушање Факултета у Ведикој Школи или университету. Два нрнправника одбијена су сасвим од даљег иодагања пснита зрелости; тројица су одбијена на годину дана, а тројпца на три месеца Оној двојици, што због болести нису подагади исппте, одобрено је да у месецу сентембру накнадно полажу испнт зрелости. 3. Зајечарска гимназија. Директор зајечарске гпмназије поднео је мпнистру иросвете и црквених послова овај извештај о испиту зрелости, иЈвршеном у месецу јуну пр. годпне. За подагање испита зредости јавило се свега 5 приправника , колико је ове године и свршидо VIII разред ове гимназије. Од њих је подожпло испит зрелости: с одличним успехом ..... — приправн. с врло добрпм „ 3 „ с добрим „ 1 са слабим „ из нем.језика 1 „ Свега: 5 „ Према том испитни одбор иризнао је четворици приправнпка зрелост п спрему за слушање Факултета у Великој Школн или университету, а један је одбијен на трн месеца дана, посде ког рока моћи ће да полаже накнадно пспит из немачког језика. -I. Крагујевачка гнмназија. Према извештају директора крагујевачке гимназије, који је поднео министру просвете, ир. године свршило је У1П разр. свега нет приправника за испит зрелосги и сви су се јавили да полажу овај пспит. Од њих положило је испит зрелости: