Prosvetni glasnik

208

СЛУЖБЕНИ ДЕО

марта ове год., по молби; — Наталија БогдановиЛева, иривр. учит. I. р. муш. и жен. шк. у Речкој, окр. крајинског, 11. Фебр. ове год., пошто није ишла на дужност; — .Видосав СмиљаниИ, учитељ у Гор. Буковиди, окр. подринског, 20. Фебр. ове год., пошто је позван на одсдужење трогодишљег рока у војсци; — Коста ПоиовиИ, учитељ у Куршумлији, окр. топличког, 5. апр ове год., по молби.

Пенсионовања Претписом Министровим стављани су у стање покоја: Јован МелентијевиЛ, уч. II р. шк. у Рековцу, окр. морав., 4. апр. ове год.; — Новак МихаиловиК, учитељ шк. у Гор. Душнику, окр. топдичког, 1. апр. ове год.; — Катарина БлагојевиКка, учнтељица I р. у Голој Глави, окр. ваљевског, 15. марта ове год., по модби. ■>*-<• РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРНВЕНИХ П0СЛ0ВА По саслушању Главнога Просветнога Савета, Министар просвете и цркв. посдова прописао је ова ПРАВИхЛА о писаву и штампању уџбеника за сред&е и основне школе Чдан 1. Писање уџбеника за средње и основне школе новераваће се стручним днцима без расписивања стечаја. Члак 2. Кад год се нокаже нотреба да се за ма који предмет средње идп основне школске наставе изради нов уџбеник, Гдавни Просветни Савет бираће — и то увек тајним гдасањем — дице, за које мисди да би бидо подобно за тај посао. Члан 3. Сваки уџбеник мора бити самостадно израђен. Само по изузетку, у случајној потреби, може се доиустити да се за који предмет уџбеник и преведе. Али ће онда Гдавни Просветни Савет увек бирати не само дице које ће такав уџбеник превести, него и дедо које треба превести. Члан 4. Уџбеннци ће се израђивати, ако је могућно, посебно за сваки разред средњих н основних шкода

за све предмете, дакле и за оне којп се предају кроз вшпе разреда. Алп ће се гдедати да, ако је икако могућно, све уџбенпке за једап арсдмет изради једно лице , иди бар што мање дица. Чдан 5. Награда се писцу или преводиоцу уџбеника даје увек само одсеком. Члан 6. 0 начину како ће се уџбеник пзрадити, о времену за које ће се пзрадити, о награди и о свем што се, према наставном нлану и прплнкама у којима се уџбеник поручује, нађе да је иотребно утврдитп и начоменутн — уговорпће се с писцем у напред. Члан 7. Награда се издаје писцу кад се уџбеник ирими и у штампу преда. У уговору с писцем увек ће се означитп и то: хоће ли му се корпговање уџбеника при штампању (читање коректура) засебно наградити или не. Члан 8. Осим награде у новцу писац добива беспдатно иедесет штампаних нримерака свог деда. Чдан 9. Хоће ли се израђени уџбеник примити, одлучиваће Главни Просветни Савет по саслушању комисије од три члана, који се бпрају од проФесора средњих школа и Ведике Шкоде. Комиснја је дужна да најдаље за три месеца, од дана кад јој се уџбеник преда на реФеровање, поднесе о њему своје мишљење Главном Просветном Савету. — Чдановима те комиспје одређује Гдавни Просветии Савет награду за њихов труд. Члан 10. Примљениинаграђениуџбеник постаје потпуна евојина државна за иет година. — На шест месеци пре истека овога рока, Главни Просветнп Савет прегледаће на ново тај уџбеник и одлучити: да ли га треба и даље задржати, да ли с ноправком или без поиравке. Ако се одлучи да се уџбеник и даље задржп, било с ионравкама или без њих, уговараће се с писцем или преводиоцем о награди и о свем осталом што буде потребно (по чл. 5.). Ако је писац умр'о, уговара се с његовим законим наследннцима.