Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНи ДЕО

209

Члан 11. Ова правида вреде од данас. Њима се замењују ,Нравида шш Основа за шталпање школских књига", од 5. Фебруара 1882. год., ПВр. 594. ПБр. 4381. 15. марта 1895. године у Београду. Шииистар присвете и црквених иослова, Љуб. Клерић с. 1 Ј -

Р А С П И С Старешинама свију средњих и основних школа Опазидо се да многи наставници н наставнице не обраћају довољно пажње на леио иисање и на иравилно држање ученика и ученица при писању. С тога наређујем, да сви наставницн и наставнице, који поучавају ђаке у писању и пасменом раду, пазе на ово: 1) да ученици и ученице иишу читко и чисто, иравилно и депо; 2) да при писању, као и при цртању, држе тедо и писаћи материјад правилно — ирема хигијенским прописима; 3) да писмене задатке, којн су написани нечисто и нечитко, наставнпци враћају ђацима, да их на ново израде; 4) да наставници оцењују иисмене радове не само по садржини и правилности језика, него и по чистоти и сиољном облику. Старешинама завода ставља се у дужност, да се старају о извршењу ове наредбе и да израђене задатке (нарочито из језнка) чувају до краја школске године, како би их могди показати школским надзорницима, а после тога вратиће их ученицима. Препоручујем Бам, да но овој мојој наредби тачно поступнте. ПБр. 4649. 17. марта 1895. године у Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Љуб. Клерић с. Р.

Р А С П И С старешинама свију средњих школа, о наплаБиваву бланкета за ^ачка сведочанства На нрегдог унраве државне штамиарије, мој иретходник је, иод 25. јуна 1894. год., ПБр. 8162., одлучио, да се ранија наредба минисгарства про-

свете од 19. јануара 1887. год., ПБр. 13863186. год-, измени тако: да се од сада бданкети за ђачка сведочаиства школским вдастпма не издају беспдатно, него да управа државне штамиарије за те бланкете наплаћује и то: за сведочанства средњнх школа ио иедесет (60) иара динарских примерак. Саоиштавајући Бам ову наредбу, иреиоручујем Вам, да се по њој тачно управљате и да бданкете за школска сведочанства нди самц набављате у потребној Вам количини од државних књижара, илп, што је подеснпје, упућујете ученпке да их сами купују од књижара по пронисану цену и Вама доносе ради попуњавања. П1то се тиче ученика који уживају државно благодејање, за њпх ћете самп набављатн ове бланкете и плаћати из кредита одобреног Вам на бдагодејање ученпка. ПБр. 4058. 7. марта 1895. године у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Љуб. Клерић с. Р.

Р А С П И С свима среским начелницима о напла ^ивању бланкета за сведочанства основних школа На преддог Управе Државне Штампарије, мој нретходник је под 25. јуна 1894. год , ПБр. 8162., одлучно, да се ранија наредба министарства просвете од 19 јан. 1887. год., ПБр. 13.86311886. год. изменн тако: да се од сада бланкети за ђачка сведочанства шкодским властима не издају бесплатно, него да Управа Државне Штамнарије за те бданкете наплаћује и то: за сведочанства осповнпх школа ио двадееет (20) иара динарских примерак. Препоручујем Вам, да ову наредбу саопштите свима учитељима и учитељнцама основних школа у повереном Вам срезу, да се по њој гачно управљају. Школским одборима наредићете, да потребну количину бланкета набављају од државних књижара и пдаћају пз школске касе, па ће они издавати бданкете ученпцима и од њихових родитеља напдаћивати прописану цену (20 пара дин.) и тај новац уносити у школску касу. ПБр. 4058. 7. марта 1895. године у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Љу б. Клерић с. Р.